SRB ENG

Stevan Filipović član žirija 13. Omladinskog Film Festivala u Sarajevu

01. jun 2021. | Autor: Zoran Janković
Omladinski Film Festival Sarajevo sa zadovoljstvom predstavlja ovogodišnje članove žirija 13. izdanja Festivala. Tročlani žiri će odlučivati o najboljem filmu glavnog takmičarskog programa, dok će publika doneti konačni sud o najboljem filmu iz selekcije dugometražnog filma – Velikih 5.

Žiri glavnog takmičarskog programa će sačinjavati Daniel Ebner, izvršni direktor „Vienna Shorts“ film festivala, Ines Tanović, bh. rediteljka i Stevan Filipović, srpskii reditelj, koji je na 11. izdanju OFF-a bio član žirija razvojnog OFF Mini Market programa.

Tročlani žiri odlučivat će o najboljem kratkom filmu Festivala u glavnom programu – Wolf Competition.

Žirijem će predsedavati Daniel Ebner, suosnivač i direktor festivala Vienna Shorts, austrijskog međunarodnog festivala kratkog filma. Magistrirao je politologiju i studirao kulturologiju i film u Beču i Berlinu. Daniel je dugi niz godina urednik kulture i filmski kritičar u austrijskoj novinskoj agenciji APA. Filmski je savetnik u austrijskoj pokrajini Vorarlberg, suosnivač Asocijacije austrijskih filmskih festivala i inicijative Fair Festival Work Now, a radi i kao kustos filma i umetnosti.

Ines Tanović je rođena u Sarajevu 1965. gde je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsek za dramaturgiju. Istaknuta je bh. rediteljka. Članica je Udruženja filmskih radnika BiH od 1988. Zajedno sa svojim ocem Sejfudinom Tanovićem osnovala producentsku kuću DOKUMENT Sarajevo 1991. godine, koju sada vodi zajedno s producentom Alemom Babićem. Od 2014 do 2019. obavljala je funkciju predsednice Udruženja filmskih radnika. Rediteljica je nekih od poznatih bh. filmova među kojima su: Sin, Naša svakodnevna priča, Geto 59, Rudnik i drugi.

Stevan Filipović (rođen 1981.) je srpski filmski montažer, filmski režiser i profesor na beogradskoj školi filma. Istaknuti je srpskii reditelj poznat po svojim filmovima Šejtanov ratnik, Šišanje i Pored mene. Prvo ostvarenje Stevana Filipovića bilo je Šejtanov ratnik, 2006, reditelj / koscenarista). Kombinirajući žanrovske elemente iz filmova iz 80-ih, kao i savremenu fantastičnu kinematografiju, kritičari i gledaoci kina pozdravili su je kao dašak svježeg vazduha. Shaitan’s Warrior prikazan je na brojnim festivalima u Srbiji i širom sveta, na WETA radionici Pitera Džeksona na Novom Zelandu, i osvojio je Grand Prix na Grossmann Fantasy Film Festivalu u Sloveniji 2006. godine.

Novi, 13. Omladinski Film Festival Sarajevo održavaće se od 21. do 24. jula ove godine na tri festivalske lokacije, a ugostiće blizu 100 akreditovanih gostiju iz 12 zemalja. Ovogodišnji festival se održava sa smanjenim brojem dana i brojem filmova u glavnim selekcijama, međutim veća pažnja se povećuje edukativnim programima, masterklas programima te filmovima iz selekcije OFF Screen, koji su ove godine posvećeni slobodi govora i izražavanja.

Program i detalji ovogodišnjeg Festivala biće predstavljeni tokom narednih sedmica.

Z. J.