Filmski festival “Obnova” održaće se po treći put od 1. do 4. septembra u okviru “Kaleidoskopa kulture” u Kreativnom distriktu, bioskopu Arena Cineplex, restoranu Loft Park i studentskom domu “Živojin Ćulum” u Novom Sadu.

Festival je rezultat entuzijazma mladih filmskih radnika i ljubitelja filma koji su želeli da podsete na to da dobri sistemi vrednosti žive i obnavljaju se na filmskom platnu. Ideja festivala je da stvori javni kutak za sedmu umetnost, publiku, negovanje i obnavljanje kulture i podsticanje filmskog stvaralaštva.

Svojom obnavljajućom poetičkom magijom i pažljivom selekcijom kultnih, ali i novih ostvarenja, festival stvara novi prostor za napredak, reinterpretaciju i preispitivanje društvenih dešavanja i motiva, i ponovno traganje za odgovorima na večna pitanja. Dugoročni cilj festivala je da pokrene stvaralački impuls lokalne filmske zajednice, bude tačka okupljanja filmskih radnika iz regiona i sveta, ali i veliki podstrek manifestacionom turizmu i privredi u našem gradu.

Program ovogodišnjeg festivala

U toku četiri festivalska dana u Novom Sadu biće prikazani čuveni digitalno remasterizovani filmovi “Sjećaš li se Dolly Bell”, “Valter brani Sarajevo”, “Bitka na Neretvi”, “Ko to tamo peva”, kao i film “Neka druga žena”. Takođe, po prvi put u Novom Sadu na filmskom festivalu “Obnova” publika će imati priliku da u okviru takmičarskog programa dugometražnog igranog filma pogleda i mnoga domaća filmska ostvarenja poput filmova “Gejm” Ane Lazarević, “Ala je lep ovaj svet” Filipa Čolovića, “Komedija na tri sprata” Sandre Mitrović… Van konkurencije biće prikazan film “Stric” Davida Kapaca i Andrije Mardešića, kao i filmovi “Frau Ajnštajn” Miloša Jovanovića i “Valter” Andreja Aćina – dokumentarni film o fenomenu “Valter” u Kini.

Ovogodišnji festival obeležiće i dodela specijalne nagrade za doprinos domaćoj kinematografiji koja će biti dodeljena po prvi put i to reditelju Radivoju Raši Andriću.

Direktor filmskog fesitvala “Obnova” Marko Vejinović istakao je:

Raša Andrić je neko ko decenijama iskrenim, društveno-angažovanim filmskim jezikom i nesvakidašnjim humorom stvara umetnički i kulturni prostor u kom se raste. Svaki njegov film je obnova za sebe, obnova dobrih sistema vrednosti i zdravog bunta. Zato će nagrada ove godine pripasti njemu, a u okviru posebnog programa posvećenom Raši, publika će na festivalu imati priliku da pogleda i filmove “Leto kad sam naučila da letim”, “Munje”, “Tri palme za dve bitange i ribicu” i “Kad porastem biću kengur”.

Bogatijem programu ove godine doprinela je i saradnja koju je festival ostvario sa Sarajevo Film Festivalom, pa će se na repertoaru festivala “Obnova” po prvi put u Srbiji naći i film “Gde je Ana Frank?”, nagrađivanog reditelja Arija Folmana. Festival i ove godine podstiče studentsko filmsko stvaralaštvo regionalnim takmičarskim programom studentskog filma.

Osim projekcija, posetioci će uživati i u razgovorima sa autorskim ekipama svakog filma, koji će se održavati u posebnom festivalskom studiju na otvorenom. Ulaz na sve projekcije je besplatan uz prethodnu rezervaciju karata.

Festival realizuje udruženje “Filmium” pod pokroviteljstvom Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, uprave za kulturu grada Novog Sad i bioskopa Arena Cineplex.

Z. Janković

Fotografije: Filmski festival “Obnova”