MEDIA desk Srbija i Filmski centar Srbije sa zadovoljstvom objavljuju da je pet produkcijskih kuća iz Srbije dobilo podršku MEDIA potprograma za razvoj filmskih projekata, dok je u okviru konkursa TV program podržan jedan projekat.

U okviru konkursa za Razvoj projekata od ukupno 437 projektnih aplikacija iz svih zemalja koje učestvuju u MEDIA potprogramu, 15 aplikacija je bilo iz Srbije. Od ukupnog broja podnetih aplikacija finansijsku podršku Evropske Unije dobilo je 67 projekata od čega je 5 uspešnih aplikacija iz Srbije.

Podršku MEDIA potprograma za razvoj filmskih projekata dobile su producentske kuće: This and That Productions doo (projekat Zlogonje, 30.000evra), SENSE Production doo (Projekat Korisnici, 30.000 evra), Filmska kuća Baš Čelik (Otac, 30.000 evra) i TON Film doo (projekat Čuvari formule, 50.000 evra) za razvoj igranih filmova i produkcijska kuća Dribbling Pictures doo. (projekat Dosije Labudović, 25.000 evra) za razvoj dokumentarnog filma.

Konkurs za razvoj pojedinačnih projekata predstavlja jedan od najznačajnijih konkursa MEDIA potprograma za razvoj audiovizuelnog sektora zemalja niskog produkcijskog kapaciteta među koje se ubraja i Srbija. Kroz ovaj program podržava se razvoj igranih, dokumentarnih i igranih filmova.

Pored Belgije, Srbija je jedina zemlja koja je u ovom projektnom ciklusu imala 5 uspešnih projekata u okviru konkursa za razvoj audiovizuelnih dela.

Pored ovog uspeha, kompanija Dribbling pictures bila je uspešna i na konkursu TV program u okviru koga je podržana produkcija autorskog projekta pod nazivom In Praise of Nothing (50.000 evra). TV program je konkurs kroz koji MEDIA potprogram finansira produkciju televizijskog programa visokog umetničkog kvaliteta koji je namenjen međunarodnoj publici. Projekat In Praise of Nothing predstavlja jednu od ukupno 32 aplikacije koje su dobile podršku MEDIA potprograma u okviru ovog konkursa, koji ujedno predstavlja jedan od najkompleksnijih i najtežih konkursa na kome su zemlje niskog produkcijskog kapaciteta veoma retko zastupljene.

Svi projekti dobili su visoke ocene pre svega zbog kvaliteta same projektne ideje i posedovanja veoma visokog potencijala za međunarodno prikazivanje.

MEDIA desk Srbije i Filmski centar Srbije bili su od samog početka uključeni i pružali su podršku kako tokom pripreme projektne aplikacije, tako i tokom procesa konkurisanja. Svi podržani projekti su takođe podržani i od strane Filmskog centra Srbije u okviru različitih konkursa.

Zajedno sa prethodno uspešnim aplikacijama, do sada su korisnici iz Srbije od strane MEDIA potprograma finansirani sa ukupno 441.000 evra. Od velikog je značaja činjenica da je ovaj rezultat ostvaren posle samo 11 meseci učešća Srbije u MEDIA potprogramu.