SRB ENG

Vodeći svetski filmski festivali i YouToube za 29. maj najavili početak zajedničkog Globalnog Filmskog Festivala We Are One

28. april 2020. | Autor: Zoran Janković
Na desetodnevnom digitalnom filmskom festivalu, u produkciji i organizaciji globalne medijske kompanije Tribeca Enterprises, biće prikazani filmovi po izboru dvadeset filmskih festivala, među kojima su i međunarodni filmski festivali u Berlinu, Kanuu i Veneciji, kao i mnogi drugi, a sa ciljem da se gledaocima omogući pristup filmskom stvaralaštvu iz svih delova sveta.

Tribeca Enterprises i YouTube najavljuju zajednički Globalni Filmski Festival We Are One (We Are One: A Global Film Festival), jedinstveni desetodnevni događaj koji će na YouTubeu okupiti globalnu zajednicu umetnika kako bi publici besplatno predstavili filmove iz svih krajeva sveta. Tokom festivala koji će početi 29. maja na YouTube.com/WeAreOne biće prikazani filmovi po izboru Međunarodnog festivala animiranog filma Anesi, Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, BFI filmskog festivala u Londonu, Filmskog festivala u Kanu, Međunarodnog filmskog festivala Guadalajara, Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao (IFFAM), Filmskog festivala u Jerusalimu, Filmskog festivala u Mumbaiju (MAMI), Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary, Filmskog festivala u Lokarnu, Međunarodnog filmskog festivala u Marakešu, Filmskog festivala u Njujorku, Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastijanu, Sarajevo Film Festivala, Filmskog festivala Sundance, Filmskog festivala u Sidneju, Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju, Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, Tribeca Film Festivala, Filmskog festivala u Veneciji i drugih, kako bi publici omogućili pristup filmskim pričama iz svih delova svijeta, a filmskim autorima pristup globalnoj filmskoj publici.

Uverenje da umetnici i stvaraoci u presudnim trenucima mogu ujediniti svijet, ohrabriti smislenu koegzistenicju i suštinski povezati ljude, ugrađeno je u DNK filmskih festivala. Globalni Filmski Festival We Are One gledaocima će omogućiti ne samo da iz nove perspekitve upoznaju različite kulture, već i da direktnim donacijama pomognu lokalnim zajednicama širom sveta pogođenim COVID-19 pandemijom. Sav novac prikupljen tokom Festivala biće usmeren Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i lokalnim humanitarnim organizacijama u svim delovima sveta.

Često govorimo da film ima jedinistvenu i snažnu moć da inspiriše i ujedini ljude bez obzira na sve razlike i granice među njima i tako doprinese izlječenju sveta”, izjavila je Jane Rosenthal, glavna izvršna direktorica međunarodne medijske kompanije Tribeca Enterprises i suosnivačica Tribeca Film Festivala. „Globalni filmski festival We Are One okupiće filmske selektore, umetnike i autore kako bi zabavili i utešili publiku širom sveta. U saradnji sa našim neverovatnim partnerima – filmskim festivalima iz svih krajeva sveta i YouTube-om – nadamo se da ćemo svim gledaocima omogućiti da otkriju šta je to što svaki filmski festival čini jedinstvenim i da spoznaju pravi značaj umetnosti i moć filma.”

Ono što situaciju u kojoj su ljudi širom sveta prisiljeni ostati kod kuće čini istinski jedinstvenom i inspirativnom jeste ljudska sposobnost da se ujedine i kao zajednica prožive različita iskustva, a to je upravo suština Globalnog filmskog festivala We are One„, izjavio je Robert Kyncl, glavni poslovni direktor YouTubea. „Zajedno sa kompanijom Tribeca Enterprises i našim neverovatnim partnerima, ljubiteljima filma tokom deset dana festivala želimo omogućiti pristup filmovima koje su pažljivo odabrali slektori festivala koji učestvuju u ovoj inicijativi. Nešto slično nikada pre nije organizovano i ponosni smo što smo dobili priliku da udomimo takav fantastičan sadržaj i besplatno ga ponudimo gledaocima širom sveta.“

Sa ponosom se pridružujemo drugim partnerskim festivalima u nastojanju da globalnoj publici predstavimo istinski neverovatne filmove i umetnike i omogućimo im da iskuse filmske priče iz svih krajeva sveta u svoj njihovoj suptilnosti, kao i da otkriju jedinstveni umetnički karakter svakog pojedinačnog filmskog festivala”, rekli su u zajedničkoj izjavi predsjednik Filmskog festivala u Kanu. Pierre Lescure i direktor Festivala Thierry Frémaux.

Globalni filmski festival We Are One održaće se u periodu od 29. maja do 7. juna na YouTube.com/WeAreOne. Gledaoci će moći besplatno pristupiti svim igranim, kratkim i dokumentarnim filmovima, mjuziklima, komedijama i razgovorima obuhvaćenim festivalskim programom. Detaljan festivalski program biće predstavljen uoči početka festivala.