Na ovih dana završenom Sarajevskom filmskom festivalu, u okviru industrijskog odeljka CineLink, ovdašnji filmski autori i producenti poneli su još par priznanja. U pitanju su specijalna priznanja za dva projekta, jedan filmski i jedan serijski, koji se trenutno nalaze u fazi razvoja.

Na najvažnijoj regionalnoj platformi CineLink u okviru selekcije koprodukcijskog marketa Sarajevskog filmskog festivala specijalno priznanje (special mention) poneo je projekat novog filma Slobodana Šijana, Budi Bog s nama. U istoj kategoriji nadmetale su se još dve srpske produkcije u fazi razvoja: projekat Linije želje, koji, u produkciji produkcijske kuće Dart Film, treba da režira Dane Komljen, i Korisnici  u režiji Ivana Ikića. vaj projekat produkcijske kuće SENSE Production podržao je Filmski centar Srbije na Konkursu za razvoj scenarija, razvijan je kroz program Cinefondation Residence u Kanu, a našao se među projektima iz Srbije koje je podržala Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa – MEDIA.

Šijanov novi film su već podržali FCS i HAVC, a iza njega stoji produkcijska kuća Gargantua Films. Ovaj projekat je u decembru 2016. dobio podršku Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. U pitanju je priča o Bošku Tokinu (1894-1953), nepravedno skrajnutom piscu i prvom srpskom filmskom kritičaru, a film nastaje po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Šijan. Produkcijska kuća Gargantua Films opisuje projekat sledećim rečima: „Ovo je priča o Bošku Tokinu i snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima – Budi Bog s nama. Upoznaćemo Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina prošlog veka, Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma; Beograd regtajma, džeza i čarlstona; Beograd automobilizma, aeroplana i seksualne revolucije; Beograda koji je tada smatran Parizom na Balkanu. Film Budi Bog s nama nestao je misteriozno posle snimanja, a kroz Tokinovu priču saznaćemo istinu o njegovoj sudbini. Koliko je snimanje tog filma bilo bitno, govori i činjenica da je u njega bila uključena cela elita tadašnje države, od Ive Andrića, Miloša Crnjanjskog, Tina Ujevića, pa sve do Žanke Stokić, Ite Rine, Kralja Aleksandra, Tita i mnogih drugih znamenitih  ličnosti naše istorije.“

Kao što smo vas već obavestili, pobednik ovogodišnjeg izdanja platforme CineLink Drama u okviru Sarajevskog filmskog festivala je projekat srpsko-nemačke serije Svi panteri su pink, a u tom odeljku specijalno priznaje dobio je projekat srpske serije u nastajanju Glicerin autora Ivana Kneževića i Miloša Pušića. U istoj kategoriji nadmetali su se i projekti srpske seije Burn Baby Burn i hrvatsko-srpske serije Područje bez signala. Ovogodišnji pokrovitelj glavne nagrade u ovom delu CineLink programa je upravo Filmski centar Srbije.

Zoran Janković