Treći dugometražni film rediteljke Sonje Prosenc, „Porodična terapija“, izabran je među deset filmova u glavni međunarodni takmičarski program Tribeca Film Festivala, koji svake godine prima više od 10.000 prijava iz celog sveta. Festival se održava u junu na Menhetnu u Njujorku.

„Porodična terapija“ je slovenačko-srpsko-italijansko-hrvatsko-norveški dugometražni igrani film i biće premijerno prikazan na nekoliko brodvejskih lokacija. Selektori američkog festivala su za film rekli da je reč o „neverovatno smešnoj, zajedljivoj satiri koja izaziva razmišljanje i formalno ohrabruje“.

Priča prati naizgled savršenu porodicu koju čine supružnici Olivija i Aleksander, kao i njihova kćerka Agata. Dolaskom 25-godišnjeg Julijana njihovi životi se okreću naglavačke i otkrivaju nefunkcionalnost njihovih međusobnih odnosa. Kroz humor, „Porodična terapija“ istražuje temu emocionalno ispražnjenih elita i smešta je u kontekst savremenih društvenih problema.

Film Sonje Prosenc su podržale Slovenija, Srbija, Italija, Norveška i Hrvatska. Uz Slovenački filmski centar (SFC), produkciju filma su podržali Filmski centar Srbije (FCS), italijansko Ministarstvo kulture i Friuli-Julian Film Commission (FJK), Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Audio-vizuelni fond FJK i TV Slovenija.

Film „Porodična terapija“ koproduciraju srpska producentska kuća „Living Pictures“ i producenti Dimče Stojanovski i Stefan Orlandić.

(foto: Mitja Ličen)