Sinoć je na 53. Međunarodnom filmskom Festivalu u Čikagu (Chicago International Film Festival) premijerno prikazan srpski  film Izgrednici. Reč je o novom filmu reditelja Dejana Zečevića, koji je i bio gost projekcije i festivala. „Izgrednicima“ je ovo bila svetska premijera.

Kako naglašavaju iz produkcije filma, učešćem na ovom prestižnom festivalu, filmu Izgrednici je ukazana velika čast, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da nakon Dušana Makavejeva nijedan srpski umetnik nije predstavio svoj igrani film na istom festivalu skoro pola veka.

Internacionalni Filmski Festival u Čikagu osnovan je davne 1964. godine i trenutno je takmičarski festival sa najdužom tradicijom u Severnoj Americi. Pomenuti festival svake godine okuplja više od 100 filmskih naslova iz svih delova sveta. Izgrednici su prikazani u selekciji „World Cinema“, u pododeljku internacionalnih dugometražnih ostvarenja. „Imamo i iznenađujući triler iz Srbije, u kom Beograd izgleda potpuno drugačije od onog kako ga zamišljate“, izjavio  je direktor tog  programa festivala, predstavljajući Izgrednike i dodajući da publika može da očekuje „visoko stilizovanu crno-belu fotografiju i hipnotišući srpski pandan ostvarenju Pi Darena Aronofskog“.

Dejan Zečević u Čikagu.

Izgrednici prate priču o tri studenta koji radeći na svom eksperimentu, teoriji Tetrisa, pokušavaju da dokažu da prostorna destrukcija, pravljenje nereda, s vremenom dovodi do socijalne destrukcije, do pojave izgreda. Mlada trojka ne uviđa da im se haos koji izaziva za potrebe projekta polako uvlači i u njihove živote. Gube distancu, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama.

Nastanak  ovo filma ne bi bilo moguć bez pomoći Filmskog centra Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Ceo projekat je realizovan u produkciji filmske kuće Biberche i producentkinje Nikoline Vučetić Zečević, u saradnji sa filmskom distributerskom kućom Taramount Film.

Zečević na snimanju Izgrednika

Izgrednici  su rađeni po scenariju Đorđa Milosavljevića, a u režiji Dejana Zečevića. Saradnik na scenariju bio je Milan Konjević. Uloge tumače: Radovan Vujović, Marta Bjelica, Mladen Sovilj, Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus, Boris Isaković, Radovan Miljanić, Branka Šelić, Miroljub Lešo, Milena Đorđević i Miodrag Dragićević. Direktor fotografije je Miladin Čolaković, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Lana Pavlović, a za masku i šminku bila je zadužena Marija Kovačević Jovanović.

Dejanu Zečeviću je ovo deveta celovečernja filmska režija – pre ovog režirao je filmove: Dečak iz JunkovcaKupi mi EliotaTT SindromMala noćna muzikaČetvrti čovekNeprijateljVojna akademija 2 Procep.

Zoran Janković