Na Internacionalnom festivalu dokumentarnih filmova u Amsterdamu (IDFA) prikazan je novi filmovi Mile Turajlić. Projekciji su prisustvovale Mila Turajlić i njena majka Srbijanka Turajlić.

Druga strana svega, novi film Mile Turajlić, rediteljke filma Cinema Komunisto, uvršten je u Amsterdamu u dva progama: udarni takmičarski program za dugometražne dokumentarne filmove (IDFA Competition for Feature-Length Documentary) i program „Kamera u fokusu“ (Camera in Focus), u kome su okupljeni dokumentarni filmovi sa izvanrednim snimateljskim radom. Dokumentarni film Druga stana svega traje 104 minuta, a nastao je kao koprodukcija Srbije (Dribbling Pictures) Francuske (Survivance) i HBO Europe, a pritom je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom. Podržali su ga i Ministarstvo kulture Republike SrbijeEurimagesCNC – Cinemas du monde i Doha Film Institute.

Sažet u par rečenica sinopsis filma glasi ovako: „Za srpsku filmsku autorku, Milu Turajlić, zaključana vrata u stanu njene majke u Beogradu, u isti mah obezbeđuju prolaz i ka znamenitoj istoriji njene porodice i ka burnom političkom nasleđu njene zemlje“. Film Druga strana svega prikazan je premijerno sredinom septembra ove godine, u okviru programa „TiFF Docs“ Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, nakon čega je usledilo prikazivanje u Njujorku, na festivalu DOC NYC, najvećoj smotri dokumentarnog filma na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

Srpska premijera novog filma Mile Turajlić zakazana je za  29. novembar, a u okviru ovogodišnjeg Festivala autorskog filma u Beogradu.

Prikaz Vladana Petkovića za sajt Cineuropa pričitajte ovde.

Đ. B.