Glumica Jelena  Žigon preminula je posle iznenadne i kratke bolesti u 85. godini, potvrdila je Tanjugu porodica.  Jelena Žigon, rođena Jovanović, preminula je juče, u utorak, 10. aprila 2018. godine.

Jelena Jovanović rođena je 3. novembra 1933. godine u Beogradu. Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova. Kod srpske publike najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji Žikina dinastija.  Dobitnica je nagrade „Zlatni prsten“ za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu (2006). U Republici Srpskoj Jelena Žigon je nagrađena ordenom Njegoša Prvog stepena za svoju brigu o ranjenicima, a potom u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dobila medalju Njegoša za plemenitost

U martu je na Međunarodnom forumu Zlatni vitez u Rusiji dobila nagradu za životno delo „Sergej Bondarčuk“, koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski. Povodom nagrade „Sergej Bondarčuk“, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Saša Erdeljanović rekao je da je jedna od najlepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u Prvom građaninu male varoši Puriše Ðorđevića.

Dramatizovala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, a potpisala je i scenario scensko-muzičke poeme o Simonidi izvedene u martu u Narodnom pozorištu u Beogradu.  Bila je veliki čuvar poezije, koju je napamet mogla da govori puna tri sata, a o kraljici Simonidi sakupila je 101 pesmu. Sa ćerkom Ivanom Žigon i Gavrilom Kujundžićem osnovala je pre 14 godina ansambl „Kosovski božuri“. Jelena Žigon je bila supruga pokojnog glumca Steve Žigona.