U maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u sredu 25. aprila 2018. godine, sa početkom u 19:30, biće održana promocija knjige Zorana Radovanovića „Variola vera – virus, epidemija, ljudi“.

Iz filma Variola vera

Knjiga  počinje kao putopis u kome autor prikazuje fragmente iz sopstvenih formativnih godina i sticanja iskustva na putešestvijama fićom do Indije. Radovanović izlaganje neosetno prevodi u stručan, ali popularno napisan tekst o varioli, njenom uzročniku i merama zaštite. Deo o epidemiji variole vere u Jugoslaviji 1972. upečatljivo je istorijsko svedočanstvo neposrednog učesnika tih burnih i slavnih dana čiji je tok Zoran Radovanović zabeležio hronometarskom preciznošću i fotografskim pamćenjem. Pred čitaocima se događaji i ljudi smenjuju kao na filmu, ali ćemo za razliku od filma koji je umetnička interpretacija stvarnosti, u knjizi dobiti potpuniju i verodostojnu sliku stvarnih dešavanja, viđenih okom autora.

U razgovoru o knjizi Zorana Radovanovića „Variola vera – virus, epidemija, ljudi“ učestvuju: dr Dragan Delić, infektolog; Goran Marković, reditelj filma Variola vera i pisac predgovora ove knjige; Milan Lukić, pesnik; Bojan Stojanović, urednik izdavačke kuće Heliks i dr Zoran Radovanović, autor knjige, epidemiolog

Ulaz slobodan.

Đ. B.