Krajem juna je u kanadskim medijima obelodanjeno da je za program „Talenti na koje treba obratiti pažnju” (Talent to Watch Program) odabrano 45 debitantskih projekata u nastajanju, uključujući i Easyland, prvi dugometražni film srpsko-kanadske rediteljke Sanje Živković.

Easyland se fokusira na odnos majke ćerke koje se iz Beograda doseljavaju u Kanadu i planirano je da deo filma bude na srpskom jeziku. Scenario je napisala sama rediteljka, a producentkinja je Džuli Strifler, u partnerstvu sa Filmskim centrom Kanade. Easyland donosi priču o talentovanoj arhitekti Jasni i njenoj ćerki tinejdžerki Nini koje su napustile Beograd i nastanile se u Torontu. Ali prilagođavanje novoj sredini nije lako. Nove okolnosti u kojima se našla kod Jasne izaivaju psihološke probleme i na probu stavljaju njen već poljuljani odnos sa Ninom.

Sanja Živković, foto: Nebojša Nenadić

O svom novom projektu, Sanja Živković je za portal FCS-a rekla sledeće: „Imigracija je važna tema u Kanadi, zemlji koju su stvorile generacije i genaracije imigranata. Zato želim da prikažem skrivene strane imigracije – da se umesto socijalnim i ekonomskim aspiracijama imigranata pozabavim istraživanjem unutrašnjih posledica prilagođavanja novoj kulturi. Mnogo ljudi iz naših krajeva emigriralo je u Kanadu tokom 1990-ih, i pošto sam bila veoma mlada kada sam ovde došla sa svojom porodicom, bilo mi je potrebno određeno vreme da se priviknem, da shvatim šta se dogodilo. U novom filmu želim da se pozabavim psihološkim aspektima privikavanja na novu sredinu i to kroz dve dve perspektive: iz ugla sedamnaestogodišnje Nine koja u sred velike selidbe sazreva i traži svoj indentitet, ali i iz ugla njene majke Jasne koja ima već formiranu ličnost, ali čiji je pogled na svet doveden u pitanje novim iskustvima koje doživljava u Kanadi.“

Sanja Živković je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu odbranila master na Katedri za filmsku i TV režiju. Do sada je režirala nekoliko kratkih filmova koji su sa uspehom prikazivani na festivalima širom sveta. Nemačko-srpska koprodukcija Naša mala tajna (2011) imala je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Kotbusu, da bi kasnije bila prikazana na festivalima u Valensiji, Beogradu, Rejkjaviku, Moskvi…  Film Marijina epizoda (2014), kanadsko-srpska koprodukcija u kojoj glume Milena Dravić i  Nevena Ristić, premijerno je prikazan u Montrealu, a kasnije i u Beogradu, Istočnom Sarajevu… Najnoviji kratki film Sanje Živković, Kleo (2016), sa Ninom Kiri u glavnoj ulozi, premijerno je prikazan na Međunarodnom festivalu u Torontu.

Film Easyland  će nastati zahvaljujući Telefilmovom programu „Talenti na koje treba obratiti pažnju”, kao i uz podršku Kanadskog saveta za umetnost (Canada Council for the Arts). U glumačkoj podeli će se naći srpski i kanadski glumci, a deo kreativne ekipe sačinjavaće i Srbi koji žive u Torontu.

Đorđe Bajić