U švedskom gradu Stokholmu održan je osmi po redu Balkan New Film Festival. U selekciji je bilo osam filmova iz regiona, među kojima „Igrednici“ Dejana Zečevića, „Agape“ Branka Šmita, kao i film „Lada Kamenski“ Sare Hribar koja je takodje bila gost. Srpska glumica Marta Bjelica je po mišljenju švedskog strčnog žirija bila ostvarila najbolju žensku ulogu, i to upravo u Zečevićevim „Izgrednicima“.

„Igrednici“ su rađeni po scenariju Đorđa Milosavljevića, a u režiji Dejana Zečevića. Saradnik na scenariju bio je Milan Konjević. Uloge tumače: Radovan Vujović, Marta Bjelica, Mladen Sovilj, Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus, Boris Isaković, Radovan Miljanić, Branka Šelić, Miroljub Lešo, Milena Đorđević i Miodrag Dragićević. Direktor fotografije je Miladin Čolaković, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Lana Pavlović, a za masku i šminku bila je zadužena Marija Kovačević Jovanović.

Nastanak  ovo filma ne bi bilo moguć bez pomoći Filmskog centra Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Ceo projekat je realizovan u produkciji filmske kuće Biberche i producentkinje Nikoline Vučetić Zečević, u saradnji sa filmskom distributerskom kućom Taramount Film.

Detaljnije o pobednicima festivala u Stokholmu pročitajte ovde.