Srpski film „Oaza“, po scenariju i u režiji Ivana Ikića, nagrađen je, kao što smo već preneli 11. septembra 2020. godine, na Venecijanskom filmskom festivalu. „Oazi“ je, kao najboljem evropskom filmu u selekciji „Dani autora“, pripala Nagrada „Europa Cinemas Venice Label“.

Producenti filma, Milan Stojanović i Marija Stojanović, rekli su povodom nagrade: „Od sveg srca čestitamo reditelju i ekipi, a posebno glavnim glumcima – devojkama i mladićima iz Doma za decu i mlade Sremčica. Oni su se već učešćem u ovom filmu izborili za delić pažnje koju zaslužuju, a nadamo se da će ova nagrada dodatno baciti svetlo na njih. Zbog toga smo i pravili ovaj film. Nadamo se da će uskoro naši mladi glumci moći da putuju na neki od festivala i neposredno dožive reakcije publike. Ova nagrada je posebno važna u godini u kojoj bioskopi rade samo nekoliko meseci i trebalo bi da omogući filmu da, uprkos tome, dođe do publike u ambijentu za koji je stvaran.“

Žiri je u svom obrazloženju istakao: „Ovo je prelepo snimljen i veoma poetičan film, koji se istakao u ovogodišnjoj sekciji Dani autora i jednoglasno bio naš izbor za nosioca ove nagrade. Ikićeva Oaza je nežan i duboko potresan, ali istovremeno i čist i beskompromisan pogled na život i ljubav grupe mladih ljudi sa posebnim potrebama u državnoj instituciji. Reditelj svoje glumce-naturščike tretira sa velikom pažnjom i velikim poštovanjem, a oni mu uzvraćaju izuzetno snažnom i prirodnom izvedbom. Scenario je savršeno strukturiran, a fotografija pruža predivne, upečatljive prizore. Ovo je film koji se mora videti u bioskopu. Možda je najjednostavnije da prosto kažemo da jedva čekamo da ponovo gledamo ovaj film što je pre moguće.“

Nagrada „Europa Cinemas Label“ ustanovljena je 2003. godine sa ciljem da, kroz različite podsticaje za medije, distributere i prikazivače, pojača promociju, cirkulaciju i „životni vek“ nagrađenih filmova. Ovu nagradu je 2019. osvojio poljski film „Telo Hristovo“ Jana Komase, jedan od najhvaljenijih i najnagrađenijih filmova iz prošlogodišnje produkcije. Prethodni dobitnici ove nagrade redom su imali uspešnu distribuciju, a neki od njih, kao što su pomenuti poljski film „Telo Hristovo“ (2019) i belgijski film „Prekinuti krug“ (2012) kasnije su bili i nominovani za nagradu Oskar u kategoriji stranog filma Mrežu Europa Cinemas čini 274 bioskopa širom Evrope, a zahvaljujući ovoj nagradi, film „Oaza“ dobiće priliku da bude prikazan u njima.

Priča Ikićevog filma (ranije poznatog pod naslovom „Korisnici“) smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića. Pored scenarista i reditelja Ivana Ikića (poznatog po debitantskom filmu „Varvari“ iz 2014. godine), na nastanku „Oaze“ su radili: montažer filma Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović… U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov, štićenici Doma za decu i mlade ‘’Sremčica’’, koji su kroz višegodišnji proces kastinga i radionica učili da glume i spremali svoje uloge, a reditelj Ivan Ikić napominje da je njihov uspeh veći time što u filmu nisu glumili sebe, već fiktivne, veoma kompleksne likove.  Pored naturščika, u filmu igraju još Maruša Majer, Goran Bogdan i Draginja Voganjac.

Nastanak ovog filma je podržao Filmski centar Srbije, a očekuje se da „Oaza“ pred domaću publiku stigne kasnije u toku jeseni.

Đ. B.