Upravo je obzanjeno da je srpski film „Oaza“, u režiji Ivana Ikića, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu. „Oazi“ je, kao najboljem evropskom filmu u selekciji „Dani autora“, pripala Nagrada „Europa Cinemas Venice Label“. Ovo je 17. godina za redom kako se u Veneciji dodeljuje ova nagrada. Ovu nagradu je 2019. osvojio poljski film „Telo Hristovo“ Jana Komase, jedan od najhvaljenijih i najnagrađenijih filmova iz prošlogodišnje produkcije.

Zahvaljujući ovoj nagradi „Oazi“ će biti olakšano prikazanje u bioskopima širom Evrope, a žiri je u obrazloženju istakao: „Ovo je jedan prelepo snimljen i poetičan film, koji se izdvojio u ovogodišnjoj selekciji Dana autora, i mi smo ga odabrali jednoglasno. Ikićeva Oaza je nežna i duboko potresna, ali istovremeno nudi svež i beskropomisan pogled na život mladih sa posebnim potrebama u jednom domu u Srbiji.“

Priča Ikićevog filma (ranije poznatog pod naslovom „Korisnici“) smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića. Pored scenarista i reditelja Ivana Ikića (poznatog po debitantskom filmu „Varvari“ iz 2014. godine), na nastanku „Oaze“ su radili: montažer filma Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović… U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

Ivan Ikić, foto Marija Strajnić

Naš intervju sa Ivanom Ikićem pročitajte ovde.

„Oaza“ je koprodukcija Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske. Producenti filma su Sense Production iz Beograda (Marija Stojanović i Milan Stojanović), a koproducenti Kepler Film iz Amsterdama, Tramal Films iz Ljubljane, SCCA Pro.ba iz Sarajeva i Les Flms D’Antoine iz Pariza. Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa (potprogram MEDIA) ipanevropski koprodukcioni fond Eurimages.

Pošto je početkom godine u Berlinu prikazan „Otac“ Srdana Golubovića, „Oaza“ je već dugi srpski film koji je našao u programu jednog svetskog festivala A kategorije i koji je na njemu nagrađen. Oba ova ostvarenja podržana su od strane Filmskog centra Srbije.

Đorđe Bajić