SRB ENG

Besplatna projekcija filma „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ Gorana Radovanovića u Insitutu Gete u Beogradu

07. februar 2020. | Autor: Zoran Janković
Nakon učešća na festivalima u Roterdamu i Trstu,  dugometražni dokumentarni film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ autora Gorana Radovanovića ponovo stiže pred ovdašnju publiku; naime, za danas, petak,  7. februara,  u Insitutu Gete u Beogradu (Knez Mihailova 50, ulaz iz pasaža) zakazana je projekcija tog zapaženog ostvarenja. Projekcija će početi u 19 časova, a ulaz je besplatan.

Ovaj film je premijerno prikazan 25. februara ove godine na 47. FEST-u, i tom prilikom osvojio dve nagrade: Beogradskog pobednika (kao najbolji film u programu „Srpski film -Srbija i prijatelji“) i Nagradu „Milutin Čolić“.

Slučaj Makavejev je nastao po scenariju Gorana Radovanovića (koji je film i režirao) i Borisa Trbića. Film su snimili Dragan ĐorđevićAleksandar AngelovskiMiroslav Jakovljević i Radoslav Vladić, a montirala ga je Maja Kokić. Muziku potpisuje Ognjan Milošević. „Slučaj Makavejev“ je nastao produkciji kuća Nama film i Oktobar film, a uz podršku Filmskog centra Srbije. Oktobar film je zadužen i za bioskopsku distribuciju. Izvršni producent je Predrag Jakovljević, a producentkinja Jesenka Jasniger.

Javna rasprava povodom filma Dušana Makavejeva organizovana je 1971. godine u sali novosadskog bioskopa „Arena“, a nakon velikog uspeha „Misterija organizma“ na Festivalu u Кanu. Makavejevljev film izazvao je burne i oprečne reakcije u partijskim krugovima i nakon ove rasprave nije puštan u distribuciju u jugoslovenskim bioskopima. Autor je još jedno vreme nastavio da živi i radi u zemlji da bi je nedugo zatim napustio i nastanio se za stalno u inostranstvu. „WR: Misterije organizma“ je danas, kao što je opšte poznato, jedan od globalno najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih filmova.

Više o filmu ovde: http://www.fcs.rs/33209/