SRB ENG

„Dnevnik mašinovođe“ i „Inkarnacija“ na Filmskom festivalu Rejndens

28. avgust 2016. | Autor: Đorđe Bajić
Na Filmskom festivalu Rejndens ove godine biće prikazana i dva srpska filma: triler Inkarnacija u režiji Filipa Kovačevića i komična drama Dnevnik mašinovođe u režiji Miloša Radovića. Takođe, na programu su našlo mesta i za dve hrvatsko-srpske koprodukcije: filmove Život je truda i Narodni heroj Ljiljan Vidić. Program 24. izdanja Rejndensa je obelodanjen. Na najveći festival nezavisnog filma u Evropi prijavljeno je čak 6.250 filmova iz 98 zemalja. Od tog broja odabrano je 90 dugometražnih i 85 kratkih filmova koji će biti prikazani tokom dvanaest dana festivala. Ove godine će se u žiriju naći Stiven Fraj,  Džoana Lamli i drugi istaknuti predstavnici britanske filmske i kulturne scene.

Džoana Lamli glumi Petsi u kultnoj seriji Apsolutno fantastične.

Džoana Lamli glumi Petsi u kultnoj seriji Apsolutno fantastične.

Dnevnik mašinovođe nastavlja svoj uspešan festivalski život. Posle prikazivanja na festivalima u Moskvi, Paliću, Novom Sadu, Sarajevu, Vrnjačkoj Banji, Nišu i Montrealu, novi film Miloša Radovića se našao među deset ostvarenja koji će se boriti za titulu najboljeg filma u zvaničnoj konkurenciji Rejndensa. U program Rejndensa je uvršten i triler Inkarnacija Filipa Kovačevića, kome će ovo biti prvo prikazivanje van Srbije (film je imao svetsku premijeru 28. juna na festivalu Cinema City u Novom Sadu, zatim je prikazan i na Filmskim susretima u Nišu). Inkarnacija je priča o mladiću sa amnezijom (glumi ga Stojan Đorđević) koji  pokušava da otkrije svoj identitet i sazna zašto četvorica muškaraca sa belim maskama žele da ga ubiju.

Dnevnik Mašinovođe: Petar Korać i Lazar Ristovski.

Dnevnik mašinovođe: Petar Korać i Lazar Ristovski.

Reditelj filma Inkarnacija, Filip Kovačević, za portal Filmskog centra Srbije izjavio je sledeće: „Mislim da je očigledno da je Inkarnacija film sa ambicijama za inostrani plasman. Mnogo mi znači što smo počeli u našoj zemlji, tako da je domaća publika imala prilike da prva vidi film na festivalu Cinema City u Novom Sadu, a zatim i na Filmskim susretima u Nišu. Sledeća stanica nam je Filmski festival Rejndens u Londonu, najveći festival nezavisnog filma u Velikoj Britaniji, tako da će film izaći u vode stranih festivala na veoma dobar način. Mislim da svaki reditelj pokušava da napravi film za ceo svet, a ne samo za svoje govorno područje, tako da se radujem mogućnostima koje nosi ova prilika.”

Inkarnacija 3

Prizor iz trilera Inkarnacija.

U ponudi na festivalu će se naći i pet hrvatskih filmova na čijem su nastanku učestvovali umetnici iz Srbije. U komediji Snježane Tribuson Sve najbolje glumi Bogdan Diklić, koji se pojavljuje i u hrvatsko-srpskoj koprodukciji Život je truba Antonija Nuića koja je takođe u ponudi Rejndensa. Na festivalu će biti prikazan i film Ministarstvo ljubavi koju je napisao i režirao Pavo Marinković – u ovom filmu jednu od uloga tumači i srpska glumica Hristina Popović. Narodni heroj Ljiljan Vidić je takođe na programu – ovu hrvatsko-srpsku komediju režirao je Ivan-Goran Vitez, a na filmu su sarađivali i poznati srpski majstor tona Marton Jankov-Tomica i glumac Srđan Miletić. Film Igora Šeregija ZG80 je poslednji hrvatski film u ponudi – u ovoj priči o navijačima zagrebačkog Dinama koji krajem 1980-ih divljaju po ulicama Beograda važne uloge tumače Marko Janketić, Nikola Rakočević i Miloš Timotijević.

ZIVOT JE TRUBA 01

Filmski festival Rejndens traje od 21. septembra do 2. oktobra.

Đorđe Bajić