Predstojeće izdanje koprodukcionog foruma When East Meets West (WEMW), zakazano za period između 21. i 23. januara naredne godine, lansiraće novi dvostruki fokus East & West i na jednom mestu okupiće više od 400 filmskih profesionalaca iz više od 30 zemalja, a poseban naglasak ove godine biće na nordijskim i zemljama jugoistočnih delova Evrope. Plan je da bude odabrano 20 projekata koji će tom prilikom biti predstavljeni. Krajnji rok za prijavu projekata u fazi razvoja je 31. oktobar.

Zvanični i utvrđeni kriterijumi predviđaju da:

  • Projekti moraju biti dugometražni igrani filmovi ili dokumentarci sa najmanje 15 % obezbeđenog ukupnog budžeta filma
  • Projekti iz nordijskih zemalja trebalo bi da budu koprodukcijer ili da imaju koprodukcioni potencijal sa zemljama Jugoistočne Evrope ili Italijom
  • Projekti iz zemalja Jugoistočne Evrope (ovo se odnosi na Albaniju, Bosnu i Herzegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Grčku, Kosovo*, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Slovenju) trebalo bi da budu koprodukcije ili da imaju koprodukcioni potencijal sa nordijskim zemljama ili Italijom
  • Projekti iz svih ostalih trebalo bi da budu koprodukcijer ili da imaju koprodukcioni potencijal sa nordijskim zemljama, zemljama Jugoistočne Evrope ili Italijom

Sve prijave moraju da obuhvate sledeće: potpun prijavni list, tritment na engleskom (maksimalne dužine od 5-8 strana), finansijski plan, tizer predatog projekta ili prethodne filmske radova istog reditelja. Da biste prijavili projekat nužno je da napraviti vlastiti profil i popunite formular na linku.

Krajnji rok za prijavu je 31. oktobar, a projekti će biti odabrani sredinom decembra, a izabranim producentima će tada biti ponuđene industrijske WEMW akreditacije.

Takođe, obaveštavamo vas će se, uz EAVE stipendiju, FLOW postprdukcionu nagradu, EWA – nagradu Evropske audiovizuelne mreže (novčana nagrada za rediteljke) i nagradu Producentske mreže, svi odabrani projekti nadmetati i za potpuno novu nagradu Filmskog centra Srbije za razvoj projekta u vidu 3000 evra za najbolji projekat.

WEMW organizuju: FVG Audiovizuelni fond u saradnji sa Filmskim festivalom u Trstu, Deskom Kreativne Evrope Italije, Euroimages-om, i podrškom MEDIA programa Kreativne Evrope, MiBACT Direzione Generale per il Cinema i CEI – Centralnoevropskom inicijativom i Autonomnom regijom Frulli Venezia Giulia.

Zoran Janković