Na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, u okviru zvaničnog programa TIFF Docs, 12. septembra prikazan je premijerno dokumentarni film Druga strana svega (engleski naziv: The Other Side of Everything) srpske autorke Mile Turajlić.

Premijeri su, između ostalih, prisustvovali rediteljka, producentkinje Karin Čičkovski (francuska produkcijska kuća Survivance)  i Hanka Kastelicova (HBO Europe), kao i Tom Pauers, programer dokumentarnog programa TIFF-a. Pauers je nakon projekcije vodio razgovor sa autorkom i producentkinjama, a u njemu je učestvovala i festivalska publika koja je salu ispunila do poslednjeg mesta. Druga stana svega jedini je prikazani film iz ovog dela Evrope u ovoj prestižnoj selekciji, što je samo još jedan dokaz uspeha i vitalnosti srpske dokumetaristike.

Tom Paures je o filmu napisao: „U njenom prvom dugometražnom dokumenarnom filmu, ostvarenju Cinema Komunisto, Mila Turajlić pratila je kroz istoriju filma uspon i pad njene rodne Jugoslavije. Film je bio prožet nostalgijom za onima što je Titov eksperiment mogao da bude, istovremeno beležeći neumerenosti i apsurdnosti jedne zemlje. Njen novi film prati putanju Srbije iz perspektive njene majke, Srbijanke. Od komunizma, preko Miloševića, do nacionalizma koji u skorije vreme dobija na snazi, Srbijanka je bila glas otpora raznim režimima. Nostalgija za prošlošću ustupila je mesto suprostavljanju aktuelnoj politici. Kao i sam naslov, Druga stana svega, film ima višestruka značenja. Odnosi se na drugu stanu vrata stana u kome je Srbijanka odrasla i u kome još uvek živi. Kao i mnoge druge veće stanove, njen dom su komunisti podelili 1945. godine kako bi u njega stalo više porodica. Dupla vrata u dnevnoj sobi su od tada ostala zaključana. Za Milu, ono što se nalazi sa druge strane jeste misterija. Film takođe omogućava pogled na drugu stranu komplikovane nacionalne istorije njene domovine. Tokom nekoliko meseci, Mila i Srbijanka vodile su iscrpne i duhovite dijaloge o srpskoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Njihova zemlja privlačila je veću pažnju medija zbog ratnih zločinaca, nego zbog disidenata. Ovaj dirljiv film nam otkriva svet koji smo retko imali prilike da vidimo.“

Dokumentarni film Druga stana svega traje 100 minuta, a nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske i HBO Europe, a pritom je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom. Podržali su ga i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Eurimages, CNC – Cinemas du monde i Doha Film Institute. Festival u Torontu se ove godine održava u periodu između 7. i 17. septembra.

Tekst: Đorđe Bajić
Foto: Kathleen McInnis