Treći Festival američkog nezavisnog filma održan je u Domu omladine Beograda od 28. septembra do 1. oktobra 2017. godine, a publika je imala priliku da zaviri onu drugu Ameriku, van velikih gradova, gde često još uvek živi stari duh velikih prostranstava i običnih ljudi, jake volje i nade, ali i potisnutih osećanja. Tokom četiri dana prikazano je sedam ostvarenja, a gost festivala, scenarista i reditelj filma Kejti kaže zbogom Vejn Robert, održao je besplatnu majstorsku radionicu na temu kako izgleda put od nezavisnog filma do Holivuda. Festivalu je prisustvovao i Gregor Kresal, direktor fotografije filma Buđenje Lilit. Na zatvaranju su proglašeni dobitnici nagrada IndieBelgrade 2017.
Žiri je radio u sastavu: Ivana Kronja, filmska kritičarka, predsednica žirija; Miloš Spasojević, direktor fotografije i Ivan Stefanović, reditelj.

ODLUKE ŽIRIJA 3. FESTIVALA AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA u BEOGRADU:

Glavnu nagradu za najbolji film u celini festivala IndieBelgrade2017 Žiri dodeljuje filmu: PRIČE IZ ZAPADNE VIRDŽINIJE (2016), scenarista i reditelja Prestona Pitersona i Džejsona Boeša.

Obrazloženje: PRIČE IZ ZAPADNE VIRDŽINIJE Pitersona i Boeša jesu izvanredno zaokružena dramska celina, podržana elegantnom i čvrstom fotografijom i veoma emotivnom glumačkom igrom. U ovom omnibusu, tri priče o maloj američkoj sredini u finalu filma ostvaruju iznenađujuće uzbudljiv rasplet.

Festival želi da istakne da je projekcija filma PRIČE IZ ZAPADNE VIRDŽINIJE u Beogradu ujedno i njegova prva međunarodna premijera izvan SAD. Preporuka Festivala IndieBelgrade2017 i samog Žirija autorima filma jeste da, zbog visokog kvaliteta ovog ostvarenja, film plasiraju na još mnogo međunarodnih festivala, te da obezbede distribuciju filma za publiku u Evropi i našem Regionu.

Organizatori festivala, žiri i reditelj Vejn Roberts koji prima nagradu; foto: Stanislav Milojković

Nagradu za najboljeg reditelja festivala IndieBelgrade2017 Žiri dodeljuje scenaristi i reditelju filma: KEJTI KAŽE ZBOGOM (2016) Vejna Robertsa.

Obrazloženje:  Nagrada Vejnu Robertsu, autoru filma KEJTI KAŽE ZBOGOM, dodeljuje se za poseban poetski senzibilitet, za originalan i humani pristup filmskoj priči te za uspelo vođenje čitavog glumačkog ansambla, koji je u ovom filmu dosegao visok umetnički domet.

Nagradu za umetničku inovaciju festivala IndieBelgrade2017 Žiri dodeljuje direktoru fotografije Gregoru Kresalu za „Poseban snimateljski pristup“ u filmu BUĐENJE LILIT (2016), rediteljke Monike Demeš.

Obrazloženje: Kresal je pokazao veoma hrabar pristup filmskoj fotografiji, koja je svojim doprinosom film postavila izvan klasične filmske naracije. Fotografija u filmu dostiže odličan postmodernistički kvalitet, oslanjajući se na klasičnu fotografiju tridesetih godina i sve tehnološke super-mogućnosti sadašnjice.

Festival Američkog nezavisnog filma organizuju Dom omladine Beograda & Super Films Int, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

Foto: Stanislav Milojković