Upravo je obznanjeno da je Eurimages, fond Saveta Evrope za podršku filmu, podržao projekat jednog srpskog filma i jedne srpske manjinske koprodukcije. U pitanju su projekat novog filma Srdana Golubovića i projekat filma reditelja Vinka Brešana.

Projektu Otac, filmu koji treba da režira Srdan Golubović, reditelj filmova Apsolutnih stoKlopka i Krugovi, tom prilikom odobrena je pomoć od 240 hiljada evra. Nakon većanja komisije projekat ovog filma dobio je srednju ocenu 9,75. Film Otac nastaje kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske i Slovenije, a na filmu sarađuju naredne produkcijske kuće: Baš Čelik (Srbija), ASAP Films (Francuska), Neue Medioplos Filmproduktion GMBH (Nemačka) i Propeler Film, d.o.o. i SCCA/PRO.BA (Hrvatska), i Vertigo (Slovenija). Ovom projektu je u junu prethodne godine odobrena pomoć i na konkursu Filmskog centra Srbije, kao i pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u decembru 2017. godine. Osim toga, Golubovićev Otac je izborio i podršku u Francuskoj, na konkursu  CNC-a (Centre national du cinéma et de l’image animée), francuskog centra za film i pokretne slike, agencije pri tamošnjem Ministarstvu kulture.

Na ovoj sesiji Eurimages-a odobrena je i pomoć (u istovetnom iznosu od 240 hiljada evra) i projektu novog filma Vinka Brešana (Kako je počeo rat na mom otokuMaršal, Svjedoci, Nije kraj…); Brešanova Država (What a Country), na pomenutoj sesiji Eurimages-a ocenjena je srednjom ocenom 9,50, a budući da je jedan od koproducenata beogradska kuća Zillion film, ovo ostvarenje je, između ostalog, i manjinska srpska koprodukcija. Projekat filma Država  je u kategoriji manjinskih koprodukcija potpomognut i na konkursu Filmskog centra Srbije, čiji su rezultati obelodanjeni sredinom maja ove godine.

Zoran Janković