Radionica BDC Discoveries održaće se u Beogradu od 1. do 5. novembra, u partnerstvu sa festivalom Slobodna Zona, MEDIA Deskom SrbijeJugoslovenskom Kinotekom i producentskom kućom Wake Up Films iz Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Saopštenje prenosimo u celini…

„Glavni organizator ove radionice je Balkanski dokumentarni centar (skraćeno: BDC) iz Bugarske, tačnije iz Sofije. Balkanski dokumentarni centar, osnovan 2010. godine, jedan je od vodećih programa za unapređenje i razvoj dokumentarnog filma u regionu, koji aktivno radi na obuci, podršci i umrežavanju profesionalaca koji se bave dokumentarnim filmom. Osim radionice BDC Discoveries, koja se bavi unapređivanjem projekata u fazi razvoja, BDC stoji i iza programa Docu Rough Cut Boutique u saradnji sa Sarajevo film festivalom, za dokumentarne filmove u fazi grube montaže.

Radionica BDC Discoveries održava se svake godine u tri sesije na različitim mestima. Prva sesija se uvek održava u Sofiji, druga u Prizrenu (za vreme festivala DokuFest), a treća se održi na nekom od festivala koji se održava krajem godine. Ove godine imamo tu čast da se treća sesija odvija upravo u Beogradu, u saradnji sa festivalom Slobodna Zona, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Sedam timova producent-reditelj iz šest različitih zemalja (Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Turska, Rumunija i Srbija) tokom cele godine radili su na razvoju svojih projekata, a na sesiji u Beogradu pridružiće im se još tri tima iz Srbije, kako bi unapredili svoje projekte. Za vreme ovih intenzivnih dana radionice sa njima će raditi i sedam profesionalaca iz sveta dokumentarnog filma iz celog sveta (Sesilija Lidin iz Danskog filmskog Instituta, Kristina Pervila – producentkinja iz Millenium Films-a, Finska, Aleksandar Govedarica iz Syndicado Films-a sa rezidencijom u Kanadi, Lejla Dedić iz Al Jazeera Balkans, Elefterios Filaktos – direktor ERT-a iz Grčke, Dominik Velinski – producentkinja iz Francuske, Aleksandra Derevjenko iz Cats and Docs-a, Francuska).

Kao podrška radu Balkanskom dokumentarnom centru, Bugarska Ambasada u Srbiji ugostiće sve učesnike i predavače radionice specijalnom večerom, i to na desetogodišnjicu ulaska Bugarske u Evropsku Uniju.

A 4. novembra u 16 časova u Dvorani Kulturnog centra održaće se otvorena projekcija filma Baglar, uz gostovanje obe autorke i rediteljke filma Melis Birder i Berke Bas. Film govori o najmlađim košarkašima u Baglaru, kvartu najvećeg kurdskog grada u Turskoj, koji se bore da uđu u nacionalnu ligu i uz pomoć sporta prevaziđu političke probleme u kojima odrastaju.

Posle filma će uslediti panel diskusija Perspektiva i pozicioniranje balkanskog dokumentarnog filma u svetu, u panelu će učestvovati predavači radionice, kao i Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

Pozivamo sve zainteresovane da se jave na našu e-mail adresu info@wakeupfilms.net da obezbede sebi sigurno mesto za projekciju i panel diskusiju.“

Đ. B.