Filmski festival u Sarajevu (SFF) i program CineLink Industry Days objavili su danas prvi poziv za prijavu za koprodukcioni market CineLink 2018. Krajnji rok za prijavu vaših projekata je 10. februar ove godine.

Cilj ovog prvog poziva je potraga za šest novih, uzbudljivih projekata dugometražnih igranih filmova u fazi razvoja i finansiranja a iza kojih stoje filmski stvaraoci kojima bi to bio prvi ili drugi film. Projekti mogu biti i u veoma ranoj fazi razvoja ali bi pri prijavljivanju  u najmanju ruku trebalo da imaju producenta, scenaristu i reditelja. Moguće je prijaviti se i uz tritment ali će, ukoliko se projekat probije u uži izbor do kraja februara, biti zatražen i scenario.

Odabrani projekti će učestvovati u četvorodnevnoj CineLink radionici za razvoj projekata, tokom koje će biti obezbeđen rad za urednicima scenarija, kao i diskusije o produkcionim i planovima finasiranja, razradi marketinških strategija i radu sa profesionalcima iz filmske industrije na opštem predstavljanju projekata. Za to određeni CineLink tim će redovno pratiti staraoce u periodu od aprila do jula 2018. kako bi se pripremili za učešće na programu CineLink Industry Days, koji će se odigrati u avgustu tokom 24. Sarajevskog filmskog festivala.

Drugi poziv će biti objavljen u aprilu 2018. godine a u njegovom fokusu biće projekti osvedočenih  autora u poodmakloj fazi razvoja i finansiranja.

Više o detaljima i pravilima prijave.

tekst: Zoran Janković
foto: Đorđe Bajić