Proglašeni su pobednici na 11. Međunarodnom festivalu animiranog filma „Animator“ u Poljskojgran-pri festivala „Zlatni pegaz“ osvojio je srpski film „Neputovanja“ u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Iz filma Neputovanja

U obrazloženju žirja stoji da film prikazuje „izuzetno važnu i univerzalnu poruku“,  a pohvaljena je i animatorkska veština uz pomoć koje se u Neputovanju postiže veliki emocionalni efekat. Neputvoanja su svoju premijeru imala ove godine na Berlinskom filmskom festivalu. Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi realizovali su svoj novi zajednički projekat u zahtevnoj stop-motion tehnici, sa brižljivo izrađenim figurama od plastelina.

Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađo

Kratki animirani film Neputovanja finansiran je od strane Filmskog centra Srbije, a takođe je podržan od strane Slovačkog filmskog fonda i televizije ZDF/Arte. Producent filma je Jelena Mitrović (filmska kuća Baš Čelik), a koproducenti su Eva Pavlovičova i Peter Badač. Narator je Maša MileusnićDušan Petrović je komponovao muziku, a Milina Trišić montirala film. Za dizajn zvuka bili su zaduženi Vladimir Janković Slonče i Aleksandar Protić.  Film traje devet i po minuta.

Đorđe Bajić