Novi film Saše Radojevića, „Aleksandra“, imaće svoju svetsku premijeru 26. februara, u okviru programske celine „Fest predstavlja“. Glumica Ljuma Penov tumači jednu od uloga u ovom ostvarenju, što smo iskoristili kao povod za ovaj kratki pretpremijerni razgovor.

Ljumi Penov ovo nije prva saradnja sa Sašom Radojevićem. „Učestvovala sam u nastanku nekoliko divnih filmova u kojima je Saša bio reditelj i/ili scenarista“, kaže Ljuma Penov za portal FCS-a. „Draga mi je svaka saradnja sa njim, zato što je izvrstan poznavalac filma i filmskog jezika, sa velikom ineligincijom. Saša Radojević živi za umetnost , kao i za svaki svoj film, za onu pravu i drsku i nežnu i strasnu i iskrenu umetnost“.

O novom filmu, Ljuma Penov nam je rekla: „Melodrama kao žanr se retko kod nas snima, a Aleksandra donosi jednu vrlo lepu melodramu u našu kinematografiju. Sve je  melodramski, nežno, spontano. To je jedan pravi umetnički film kakav se ne očekuje kod nas. Poseduje snažan senzibilitet i istinsku iskrenosti“. O svojoj ulozi, kaže: „Svaku svoju ulogu gradim iz dubine sebe same. Rad na ulozi smatram ozbiljnim poslom, a ne zabavom. Ja moram da prodrem u sam lik koji mi je dat, da bude u meni, da se upoznamo, postanemo prijateljice, a to nije lak proces. Moram da kopam duboko, u svoje emocije i osobenosti, dok se prvo ne upoznamo, sjedinimo, dok ne postane potpuno deo mene i moje ličnosti, ma koliko se ta uloga razlikovala od mene same. Tako sam radila i na ulozi u filmu Aleksandra, duboko je tražila i doprla do nje. Lik koji tumačim je moja sušta suprotnost. Zato sam morala da je prožmem duboko u sebi, da postanem ona, iako je toliko različita od mene same. A da istovremeno publici verno prenesem emociju i suštinu lika, što mi je i dužnost kao glumici“.

Film „Aleksandra“ će svoje prvo prikazivanje imati 26. februara u Dvorani kulturnog centra (početak u 22 časa), a 27. i 28. februara slede reprize.

Đ. B.