Slavni srpski kompozitor Zoran Hristić, dvostruki dobitnik „Zlatne arene“ u Puli, preminuo 12. novembra 2019. godine je u Beogradu. Zoran Hristić je studirao na konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu i Muzičkoj akademiji u Beogradu, gde je diplomirao 1963. godine. Njegov opus obuhvata solistička, kamerna, vokalno-instrumentalna dela, balete, muziku za pozorište, film i televiziju i radiofonska ostvarenja.

Komponovao je muziku za filmove: „Čovek iz hrastove šume“, „Muški izlet“, „Roj“, „Vojnik“, „Grajski biki“, „Nemirni“, „Divlje senke“, „Sunce tuđeg neba“, „Sirota Marija“, „Lelejska gora“, „Žarki“, „Balada o svirepom“, „Doručak sa đavolom“, „Mirko i Slavko“, „Užička republika“, „Derviš i smrt“, „Crvena zemlja“, „Naivko“, „Čuvar plaže u zimskom periodu“, „Vrhovi Zelengore“, „Pas koji je voleo vozove“, „Dvoboj za južnu prugu“, „Svetozar Marković“, „Široko je lišće“, „Savamala“, „Varljivo leto ’68“, „Pokvarenjak“, „Čovek u praznoj sobi“, „Ranjena zemlja“…

„Zlatne arene“ na festivalu u Puli dobio je 1967. za muziku u filmu „Hasanaginica“ Miće Popovića i 1969. za muziku u filmovima „Vrane“ Ljubiše Кozomare i Gordana Mihića i „Horoskop“ Bore Draškovića. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima i nagrade za životno delo „Mali princ“, Zlatnog beočuga, dve „Sterijine nagrade“ za scensku muziku u predstavama „Кoštana“ i „Opsada crkve Svetog Spasa“. Кomponovao je muziku i za otvaranje Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu.

Tokom bogate karijere bio je umetnički direktor i selektor festivala Bemus i Mokranjčevi dani i glavni i odgovorni urednik Muzičke redakcije RTS-a. Кao član žirija i ugledni umetnik doprineo je i afirmaciji Sabora trubača u Guči.

Izvor: Jugoslovenska kinoteka