Film „Potencijalni kandidat“, nastao u tursko-srpskoj produkciji, imaće svetsku premijeru na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, koji se održava od 22. januara do 2. februara 2020. godine. Film je odabran da bude deo glavnog takmičarskog programa „Glasovi“ („Voices“). Filmove u ovom programu odlikuju snažne priče i likovi, a bave se važnim i provokativnim temama. „Potencijalni kandidat“ je najavljen kao moćan i energičan film koji se bavi politikom, licemerjem, cinizmom i korupcijom. Svetska premijera je zakazana za subotu, 25. januar 2020. godine.

Scenarista, glavni glumac i reditelj filma „Potencijalni kandidat“ je Erčan Kesal, turski pisac, glumac i filmski reditelj. Kesal je filmom počeo da se bavi kao glumac i scenarista u filmovima Nurija Bilge Čejlana („Daleki“, „Tri majmuna“ – Nagradu za najbolju režiju u Kanu, „Bilo jednom u Anadoliji“ – Velika nagrada žirija u Kanu). Erčan Kesal je takođe scenarista filma „Najava“ (2018) u režiji Mahmuta Fazil Coskuna, koji je na filmskom festivalu u Veneciji dobio Specijalnu nagradu žirija. „Potencijalni kandidat“ (engleski naslov: „You Know Him“) Kesalov je rediteljski debi kada je u pitanju dugi metar.

Sinopsis otkriva sledeće… Kemal želi da postane gradonačelnik. Priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom. Ali, Kemal tokom večeri odbacuje svoju viziju sebe kao savesnog i predusretljivog doktora sa visokim idealima i suočava se sa istinom da u svakom čoveku počivaju nasilje, zavist i slepa ambicija.

U odluci FCS-ove komisije, između ostalog, piše: „Uglednom lekaru sprema se neočekivani poraz u političkom životu, a on, ne uspevši da se izbori sa tim krahom, menja svoje ideale i načela… Izvanredno slojevita analiza transformacije ličnosti, veoma vešto obrađena u scenariju, nije jedini kvalitet ovog teksta. Premda se sve dešava u jednom danu, dramaturgija obezbeđuje praćenje i doživljaj događaja bez ispuštanja gledaočeve pažnje ijednog trenutka, sa posebnim akcentom na pitanje morala u već poprilično posrnulom današnjem društvu. Valjanje u blatu politike, pitanje koliko je pojedinac spreman da, u određenim okolnostima i pod određenim pritiskom, pogazi svoje lične stavove i načela.“

„Potencijalni kandidat“ producirale su produkcijske kuće Ay Yapim (Turska), Poyraz Film (Turska), Thalia Production (Srbija) i Living Pictures (Srbija). Film traje 103 minuta.

Naš zbirni tekst o srpskim filmovima i srpskim manjinskim koprodukcijama koje ove godine učestvuju na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu pročitajte ovde.

Đorđe Bajić