SRB ENG

Tri nagrade za srpski film na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu – nagrađeni „Otac“ i „Malmkrog“

03. mart 2020. | Autor: Đorđe Bajić
Na ovogodišnjem Berlinalu svoje svetske premijere imali su filmovi „Otac“ (22. februar 2020. godine) i manjinska srpska koprodukcija „Malmkrog“ (20. februar 2020. godine), a na festivalu su, povodom obeležavanja pedeset godina programa „Forum“, upriličene i dve specijalne projekcije kultnog filma „W.R. – Misterije organizma“. Oba filma sa srpskim udelom premijerno prikazana na ovom festivalu A kategorje – nagrađena su.

Goran Bogdan na premijeri filma Otac, foto: Maja Medić

Film „Otac“ Srdana Golubovića, u kome naslovnu ulogu tumači Goran Bogdan, imao je svetsku premijeru u programu „Panorama“ na 70. Berlinalu, što je već treće učešće našeg reditelja na Berlinskom filmskom festivalu, a nakon „Klopke“ (2007) i „Krugova“ (2013). Film „Otac“ podržali su Filmski centar Srbije, nemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, te filmski fondovi Hrvatske, Slovenije i BiH, Arte France i ZDF Arte, kao i evropski fond Eurimages za koprodukcije. Producent filma je Jelena Mitrović (Filmska kuća Baš čelik, Srbija), u koprodukciji sa Propeler Filmom (Hrvatska), Vertigom (Slovenija), ASAP Films (Francuska), Neue Mediopolis (Nemačka) i SCCA/Pro.Ba (Bosna). Dvosatni „Otac“ je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

„Otac“ je u Berlinu dobio dve nagrade. Pripala mu je Nagrada publike, koja je po 22. put dodeljena najbolje ocenjenom filmu u programa „Panorama“. Gledaoci su tokom trajanja festivala bili u prilici da ocene filmove u okviru ovog programa (ove godine ih je bilo 36 u konkurenciji), a film sa najvišom prosečnom ocenom proglašen je za najbolji – ove godine u igranoj konkurenciji najvišu prosečnu ocenu je imao upravo naš predstavnik. Uz to, Ekumenski žiri na Filmskom festivalu u Berlinu odlučio je da najboljim u programu „Panorama“ proglasi film „Otac“. Nagrade ekumenskog žirija, koji okuplja stručna lica evanđelističke i katoličke crkve, dodeljuju se filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrednosti. Golubović je 2013. godine dobio nagradu Ekumenskog žirija i za film „Krugovi“.

Rumunski sineasta Kristi Puju osvojio je Plaketu „Zlatni medved“ za najboljeg reditelja u novouspostavljenom takmičarskom programu „Susreti“. Ovaj rumunsko-srpski film realizovan je uz podršku i Filmskog centra Srbije i učešće srpskih filmskih radnika. „Malmkrog“ je realizovan u koprodukciji Rumunije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Severne Makedonije i BiH. Producent je Anka Puju sa kompanijom Mandragora (Rumunija), izvršni producent Anamaria Antoči, a koproducenti su Milan Stojanović iz Sense Production, Ivica Vidanović iz Cinnamon Film (Srbija), Jorgen Andersen iz kompanije Doppleganger (Švedska), Dan Vešler iz Bord Cadre Films (Švajcarska), Mirsad Purivatra iz Produkcije 2006 (BiH) i Labina Mitevska iz Brothers and Sisters Mitevski (Severna Makedonija).

Na „Malkmkrogu“ su radili srpski dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, komputerske vizuelne efekte kreirali su Živa Stanojević i Vukan Burić, a u filmu je korišćena numera „Tebe poem“ Stevana Stojanovića Mokranjca. Pored toga, na filmu su radili i domaći filmski radnici u sektoru kamere, uz korišćenje filmske opreme iz jednog od domaćih filmskih rentala. „Malmkrog“ je zasnovan na filozofskom delu „Tri razgovora“ Vladimira Solovjova, u kome zemljoposednik i svetski čovek poziva prijatelje u svoj prostran letnjikovac. Vreme u letnjikovcu prolazi uz bogatu trpezu, igre i razgovore o smrti i Antihristu, progresu i moralu. Kako diskusija dobija jasniji oblik, a raznovrsne teme bivaju načete, svako od gostiju otvara po viziju sveta, istorije i religije. Film traje 200 minuta. Podsećamo… Filmski centar Srbije podržao je projekat „Malmkrog“ (tada pod nazivom „Letinjikovac“) na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija.

Svoju nacionalnu premijeru „Otac“ je imao 28. februara na otvaranju 48. FEST-a, a u okviru našeg najvećeg filmskog festivala srpsku premijeru će imati i „Malmkrog“, i to 7. marta, u Kombank dvorani, s početkom u 22 časa. „Otac“ u redovnu distribuciju u srpskim bioskopima ulazi već 5. marta, a distribuira ga MCF.

Đorđe Bajić