Večaras je završen 48. FEST. Tokom svečane ceremnonije zatvaranja, a nakon muzičko-scenskog performansa „Muzički kritičar“ u izvedbi slavnog Džona Malkoviča, uručene su nagrade FEST-a. Među dobitnicima su srpski filmovi „Sumrak u bečkom haustoru“ (dve nagrade) i „Otac“ (tri nagrade), i srpske manjinske koprodukcije „Mater“ i „Ivana Grozna“.

Nagrade žirija Glavnog takmičarskog programa 

Nagrada za najbolji film „Beogradski pobednik“ pripala je brazilsko-nemačkom ostvarenju „Nevidljivi život“ u režiji Karima Ajnuza. U obrazloženju žirija stoji da je ovaj film publiku vodi na prelepo i gorko putovanje sa preciznom režijom glumaca i veoma artikulisanim korišćenjem svih aspekata filmske naracije. „Film, koji bi lako nazvali remek-delom, zaslužio je naše duboko poštovanje i vraća nam nadu u pravu umetnost stvaranja filmova“, istakao je žiri. Priznanje je primila glumica Barbara Santoz koja je nagradu posvetila svim ženama i njihovoj borbi. Nagradu za najbolju režiju dobio je češki reditelj Vaclav Mohul za film „Obojena ptica“. Žiri smatra da je Mohul napravio  monumentalno umetničko delo, koja podseća na najveća remek dela sedme umetnosti. Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je glumica Trina Dirholm za dansko-švedski film „Dama herc“, film koji bi bio, kako je žiri istakao, nezamisljiv bez sjajne glumice.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Goranu Bogdanu za lik Nikole Stojkovića  u filmu „Otac“ Srdana Golubovića. Bogdan je osvojio žiri snagom svog izraza, odigravši ulogu poniženog čoveka sa minimalnim spoljnim sredstvima i snažnom unutrašnjom emotivnom ogoljenošću. Bogdan je rekao da mu ova uloga mnogo znači, a posvetio ju je posvetio kolegi, uzoru, Nebojši Glogovcu. Film Srdana Golubovića je nedavno prikazan u okviru „Panorame“, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala. Novi Golubovićev film nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Goran Bogdan u filmu Otac, foto: Maja Medić

Nagrada za najbolji scenario pripala je Riti Kalnejais za australijski film „Mlečni zubi“, a zbog specifičnosti stilskog postupka prema teškoj i ozbiljnoj temi. Nagradu za najbolji debi je dobio Filipo Menegeti, reditelj filma „Nas dve“. Ovaj film, obrazložio je žiri, svojom zrelošću, finoćom rediteljskih postupaka i briljantnim glumačkim izvedbama, gotovo nadilazi pojam debitantskog filma. Žiri Glavnog takmičarskog programa je radio u sastavu: Sebastijan Kavaca (predsednik žirija), Dana Budisavljević, Nataša Ninković, Klemens Šik i Nikola Ljuca.

Nagrada „FEST fokus“

Žiri novouspostavljenog takmičarskog programa FEST Fokus, koji su činili Momir Milošević (predsednik žirija), Dušan Zorić i Damir Šehanović, proglasio je najboljim filmom ovog programa rumunsko-srpsko ostvarenje Ivane Mladenović „Ivana Grozna“. U obrazloženju stoji da je Ivana Mladenović, na svojim krhkim plećima, iznedrila hrabro, autentično, drsko i nesvakidašnje ostvarenje kojim je opravdala postojanje ovog programa. Rediteljka se zahvalila i rekla da joj je bila velika čast da prikaže film na FEST-u. Ovaj film je podržao Filmski centar Srbije.

Prizor iz filma Ivana Grozna

Nagrada „Nebojša Đukelić“ – za najbolji film iz regiona

Žiri takmičarskog programa „Nebojša Đukelić“ odlučio je da nagradu koja nosi ime našeg čuvenog kritičara, dodeli hrvatsko-srpskom filmu „Mater“ Jura Pavlovića, zbog inovativnosti u rediteljskom postupku u kontekstu jedne sveobuhvatne porodične drame, udahnutog osećaja optimizma uprkos gubitku. „Veoma mi je drago što nagradu dobijamo na srpskom festivalu jer je bila velika srpska ekipa koja je radila na filmu, hvala im“, rekao je Pavlović. Film „Mater“ je takođe podržao Filmski centar Srbije. Film „Mater“ je nastao kao hrvatsko-srpsko-francusko-bosanskohergegovačka koprodukcija, a veliki deo ekipe čine filmski radnici iz Srbije: film je producirala Biljana Tutorov (Wake Up Films), na zvuku su radili Zoran Maksimović i Ognjen Obradović (beogradsko studio Digital mono), za rasvetu su bili zaduženi Zoran Pečenković i Zoran PerićIgor Maksimović je bio grip, a Dunja Subašić  treći asistent režije. Montažeri filma su Jure Pavlović i Dragan von Petrović. Ovu nagradu dodeljuje Fondacija „Nebojša Đukelić“, a žiri su činili Sandra Perović (predsednica žirija), Aleksandar S. Janković i Saša Radojević.

„Politikina“ nagrada „Milutin Čolić“ za najbolji srpski film

Politikina nagrada „Milutin Čolić“ za reditelja najboljeg (većinski) srpskog filma na FEST-u, pripala je Mladenu Đorđeviću za „Sumrak u bečkom haustoru“, za autentičan, iskren i human film o traganju za srećom u doba velikih migracija. Đorđević je primajući nagradu film posvetio gasterbajterima „koji i dan-danas izdržavaju ovu zemlju“. Ovaj dokumentarni film producirale su kuće Corona film i Cinnamon films. „Sumrak u bečkom haustoru“ je prvi Đorđevićev dugomertažni film nakon pauze koja je trajala duže od decenije i na njegovom nastanku je radio pune četiri godine. Nagrada „Milutin Čolić“ dodeljena je prema odluci tročlanog žirija koji je ove godine radio u sastavu: Gordan Kičić, Ana Maria Rossi i Dubravka Lakić.

Nagrada žirija „Fedeora“ (Federacija filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja)

Kako piše u obrazloženju, Nagrada žirija „Fedeora“ pripala je filmu „Otac“ Srdana Golubovića zbog dramatične atmosfere, odličnog rada reditelja i sjajne glumačke ekipe.

Najpopularniji film festivala po oceni publike – Stella Artois Most Wanted Movie Award

Za najtraženiji film 48. FEST-a, proglašen je film „Otac“ Srdana Golubovića. „Najdivnija je ovo nagrada koju reditelj može da dobije. Hvala vam na toplini koju ste nam pružili tokom premijere“, izjavio je Golubović primajući nagradu.

Čekajući premijeru: Goran Bogdan na štandu FCS-a u Berlinu (foto: Jelena Mitrović)

Nagrada publike za najbolji evropski film

Nagrada publike uz podršku Delegacije EU u Srbiji za najbolji evropski film u Glavnom takmičarskom programu pripala je ostvarenju „Sumrak u bečkom haustoruMladena Đorđevića. Nagrada se bira na osnovu ocena publike nakon odgledanog filma evropske produkcije ili koprodukcije iz Glavnog takmičarskog programa.

Nagrada „Merlinka“ za najbolji kvir film

Ova nagrada dodeljena je francuskom ostvarenju „Nas dve” u  režiji Filipa Menegetija, koji u vremenu polarizovane stvrnosti, prema navodima žirija, predstavlja krik i vapaj za slobodom u kojoj ljubav osvaja svoje prostore prkoseći svemu. Žiri te nagrade, koju dodeljuje Međunarodni festival kvir filma „Merlinka“, odgledao je deset filmova iz Festove selekcije koji su na različite načine obrađivali LGBT teme, a uz pobednički, za nagradu su nominovani i filmovi „Autobuska stanica” (režija Daniel Lesovic) i „Regrut” (režija Oliver Hermanus). Žiri je odlučivao u sastavu:  Isidora Goncić,  Dragan Jovićević i Predrag Azdejković.

Đorđe Bajić