SRB ENG

Pogledajte animirani film „Kosmonaut lutalica“ na Jutjub kanalu FCS-a

26. mart 2020. | Autor: Đorđe Bajić
Od danas na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije možete da pogledate i kratki animirani film „Kosmonaut lutalica“ (2009) po scenariju i u režiji Marije Milanović Lazarevski. Ovaj film je 2010. nagrađen na Martovskom festivalu.

„Kosmonaut lutalica“ donosi pseudo-dokumentarnu priču o prvom živom biću u kosmosu –  psu Lajki. Gotovo da nema čoveka koji nije čuo za Lajku, ali malo njih zna šta se zapravo desilo sa njom. Lajka je bila prva od sovjetskih pasa poslatih u svemir, prvi živi sisar poslat u Zemljinu orbitu i prva orbitalna žrtva.

Film je nastao 2009. godine u produkciji producentske kuće Media Global Agency. Marija Milanović Lazarevski je film napisala, animirala i režirala. Muziku je komponovao Marjan Milanović, dok je za montažu bila zadužena Jelena Đokić. Narator je Nebojša Dugalić. Film traje sedam i po minuta.

„Kosonaut lutalica“ je 57. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festival) dobio je jednoglasnom odlukom žirija Nagradu za najbolji animirani film, uz objašnjenje: „Za inteligentno parodiranje dostignuća savremenog čovečanstva kao i vraćanje zapostavljenim duhovnim vrednostima kroz arhaične i jednostavne oblike animacije“.

Nastanak filma „Kosmonaut lutalica“ podržao je Filmski centar Srbije. Kommpletan sadržaj Jutjub kanala Filmskog centra Srbije pogledajte ovde.

Đ. B.