Od danas na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije možete da pogledate i dokumentarni  film „Restart“ (2014) po scenariju i u režiji Dejana PetrovićaNakon desetogodišnje pasivnosti, slikar Darko Babić prihvata poziv galerije u svom gradu, da u njoj izlaže. Time započinje desetomesečni proces pripremanja izložbe, ali i neizvesni period borbe sa navikama i sopstvenim ograničenjima. Uz poziv, umetnik prihvata i rizik da zidovi galerije ostanu prazni.

„Restart“ je film 2014. godine, nastao u produkciji Nezavisnog filmskog centra FILMART. Dejan Petrović potpisuje scenario, režiju i produkciju. Njegovi saradnici na ovom projektu su montažer Sreten Vuković i kompozitor Vojin Ristivojević. U vreme premijere, Goran Petrović je „Restart“ opisao sledećim rečima: „U vremenu kolektivne bezvoljnosti i pasivnosti, odlučili smo da snimimo dokumentarac o nama, o njima, o ljudima koji najveći deo svog života provedu u pasivnosti, u okovima navika i uspavanosti, u odlaganju akcije i odbacivanju odgovornosti. Poželeo sam da snimimo film o svima nama koji smo spremni da kritikujemo, koji uvek znamo gde je cilj, ali ponekad nemamo snage ili hrabrosti ni da započnemo trku koja nas do njega vodi“, istakao je Dejan Petrović, reditelj filma i dodao „Pitamo se, odakle potreba da se neprestano odlaže buđenje, ustajanje, izlazak iz spavaone u kojoj se nalazimo. Kako se to neko probudi i pokrene? Da li čovek može i sme sebi da dozvoli toliki luksuz, da samo pasivno, sa strane, posmatra sopstveni život? Ili će uzeti svoj život u svoje ruke i preuzeti odgovornost za odluke koje donosi? Kako napraviti prvi korak i pokrenuti se?“

Govoreći o temi filma, Petrović je rekao: „Snimili smo dokumentarac o umetniku, Darku Babiću, koji više od deset godina živi skrajnut od aktivnih socijalnih kontakata i pasivan po pitanju sopstvenog stvaranja, o čoveku od koga sredina i društvo više ništa ne očekuju, čoveku koji je prestao da očekuje od drugih, o čoveku koji je, naizgled, izgubio i svoja očekivanja. Restart je priča o pronalaženju novog smisla i nove pokretačke snage, o razbijajanju predrasuda, o povratku dostojanstva; o prijateljstvu i ljubavi; o jednakoj  važnosti svakog koraka, kao i cilja ka kome idemo“.

Dejan Petrović je za film „Restart“ dobio Zlatnu medalju Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, kao i nаgrаdu „Bronzаni vitez“, u kаtegoriji krаtkometrаžnog dokumentаrnog filmа, nа 24. Filmskom festivаlu „Zlаtni vitez“ u Sevаstopolju.

Film traje 43 minuta i snimljen je u produkciji Nezavisnog filmskog centra FILMART, a uz podršku Filmskog centra Srbije.

Kommpletan sadržaj Jutjub kanala Filmskog centra Srbije pogledajte ovde.

Đ. B.