Nakon filmova „Uspon i pad umetnosti“ i „Od Hadrijana da ponizne Sofije“, pogledajte još jednu animaciju Alekse Gajića – petominutno „Premotavanje“. Ovaj film je snimak premotavanja trake dužine sedam metara koja je smeštena u jednu drvenu kutiju. Film prikazuje sećanje glavnog junaka na njegov celokupni život. Film  je producirao Studio 1234. Aleksa Gajić je napisao scenario, režirao i animirao ovo ostvarenje iz 2012. godine. Film je montirao Nebojša Andrić.

Aleksa Gajić je dobio i glavnu nagradu na beogradskom Salonu stripa 2012. za ovaj svoj projekat. Na papirnoj traci urađen je crtež  kombinacijom drvenih bojica, er-braša i bele tempere. Posto je traka namotana na dve osovine, postavljena je u drvenu kutiju sa dugmićima za premotavanje. Kao sto Gajić voli da kaže, ovo je strip na jednoj slici (pošto nema vertikalnih razmaka između slika), koju je potrebno premotavati da bi se pročitala. Zato je ovaj strip-projekat i nazvan „Premotavanje“, a priča je takođe o premotavanju celog života kroz niz flešbekova. Ovaj strip artefakt je, takođe, adaptiran i za „Stripoteku“, na četiri strane od kojih svaka ima pet šlajfni. Video verzija koju imate priliku da pogledate na jutjub kanalu FCS-a napravljena je da bi stvorila utisak gledanja prave kutije, i kako izgleda kad zaista vrtite dugmice.

Jutjub kanal FCS-a: Petominutni animirani film „Uspon i pad umetnosti“ Alekse Gajića

Aleksa Gajić je rođen u Beogradu 20. maja 1974. Diplomirao na FPUD u klasi prof. Rastka Ćirića, kolor strip albumom „Technotise“. Od 1996 do 2006. godine stalni je saradnik „Politikinog Zabavnika“ (a posle toga povremeno). Od 2000. radi za izdavačku kuću „Soleil“ iz Francuske. Ilustrovao više knjiga u saradnji sa raznim izdavačima. Od 2006. do 2009. radio na svom prvom dugometražnom animiranom filmu „Technotise – Edit i ja“. Film je prikazan na preko 20 festivala, i višestruko je nagrađivan. Od 2015. sa istom skupinom saradnika radi na svom drugom dugometražnom animiranom filmu „Technotise – Prorok 1.0“.

„Od Hadrijana do ponizne Sofije“ – još jedan animirani film Alekse Gajića na kanalu FCS-a

Kompletan sadržaj jutjub kanala Filmskog centra Srbije pogledajte ovde.

Đorđe Bajić