Kratki igrani film „Mi smo videli leto“ u režiji mladog srpskog reditelja Nikole Stojanovića osvojio je čak tri nagrade u SAD, na 13. Red Rok film festivalu. Filmovi su prikazani na festivalu u novembru 2019. godine, ali su nagrade stručnog žirija proglašene u maju 2020. zbog komplikacija u vezi sa kovidom-19.

Prizor iz filma Mi smo videli leto„Mi smo videli leto“ je osvojio Veliku nagradu žirija u konkurentciji kratkih igranih studentskih filmova. Jelena Tjapkin je dobila Nagradu za najbolju glumu u kratkim igranom filmu, a filmu je pripala i Aglet nagrada za najbolju kratkometražnu produkciju. Film „Mi smo videli leto“ govori o tinejdžerki koja gori od želje za životom i koja se seli u Kaliforniju te za sobom ostavlja sve što je ikada volela. U svom zamrlom radničkom gradu u Srbiji, poslednje dane provodi sa dvojicom prijatelja iz detinjstva. Napuštena mesta bude sećanja iz ratnog detinjstva, a dvojicu momaka razdire ljubav prema istoj devojci.

Režiju filma potpisuje Nikola Stojanović, a scenario Nađa Petrović. Ostatak ekipe sačinjavaju producentkinje Tijana Savić i Anđa Zikić, direktor fotografije Mladen Teofilović, a film je montirao Nikola Stojanović. Glavne uloge tumače: Jelena Tjapkin, Nikola Pavlović i Mario Vrečo, dok se su epizode ostvarili Milijana Kravić, Boban Ilić, Jelena Radenović, Gordana Seizović, Sanja Stojanović.

Podsećamo… „Mi smo videli leto“ je proglašen na 66. Martovskom festivalu za najbolji kratki igrani film u nacionalnoj selekciji, nakon čega je prikazan na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Naš intervju sa rediteljem, scenaristkinjom i direktorom fotografije pročitajte ovde.

Đ. Bajić