Nemanja Ćeranić, mladi reditelj poznat po kratkim filmovima „Stočar“ i „Soba smrti“, kao i serijama „Grupa“ i „Švindleri“, snimio je svoj prvi dugometražni film. Snimanje „Lihvara“ počelo je još 15. marta, ali je samo dan kasnije prekinuto zbog pandemije kovida-19. Ekipa se ponovo okupila je 21. maja i snimanje je trajalo zaključno sa 4. junom 2020. godine. Film je producirala mlada produkcijska Tracktor Film, na čijem čelu je producent Aljoša Ćeranić.

„Ovo je za mene jedno veliko i dragoceno iskustvo“, kaže Aljoša Ćeranić. „U pitanju je moj prvi filmski projekat i na njemu sam bio ne samo producent, već i izvršni producent i direktor filma.  Najveći izazov mi je predstavljao da okupim mladu talentovanu ekipu i da snimimo sve što je potrebno za samo trinaest snimajućih dana, a sve to sa mnogo manjim budžetom nego što obično imaju srpski filmovi. Moram da istaknem da sam na filmu direktno sarađivao sa svojim bratom Nemanjom, što je izazov koji me je već dugo privlačio. Na Lihvaru sam stekao bogato iskustvo koje ću, nadam se, iskoristi kada budem radio na budućim projektima. “

„Lihvar“ predstavlja kombinaciju kriminalističke drame i trilera i donosi priču o Mundiru, zelenašu, bivšem bokseru koji boluje od dijabetesa. On je čovek starog kova koji shvata da su se vremena promenila, priroda posla zelenaša je sada drugačija: sve se radi preko ugovora, preko advokata, nema više prebijanja i pretnji kao pre. U poslednje vreme je imao mnogo prijava i malo je falilo da završi u zatvoru. Mundir se uvek čvrsto držao svog kodeksa: niko mu nikada ne ostaje dužan i nikada ne daje pare narkomanima. Zbog toga je izgradio ime koje se izgovara sa puno poštovanja. Usled problema sa prijavama i pogoršanja njegovog dijabetesa, Mundir je u procesu pokretanja legalanog posla: otvaranja teretane sa salom za aerobik i borilačke veštine. Uložio je u sprave i opremu, završavaju se radovi sa krečenjem, osposobljavanjem objekta i postavljenjem stvari. Mundir želi da se povuče iz prljavog posla, ali to neće biti onoliko lako koliko on misli.

„Luhvar“ je snimljen u celini u Inđiji, rodnom gradu braće Ćeranić. Aljoša Ćeranić objašnjava: „Da smo snimali u Beogradu, ne bismo mogli ovako nešto da izvedemo u tako kratkom perodu i sa ovim budžetom. Prednosti snimanja u rodnom gradu su pre svega logističke prirode: sve ljude poznajemo i svi su nam rado pomogli i izašli u susret. Transport sa jednu na drugu lokaciju je kraći pošto je grad mali, a na raspolaganju su nam bili svi potrebni objekti. Šta god smo zamislili: uspeli smo da dobijemo. Želim da se ovom prilikom zahvalio opštini Inđija koja je bila glavni finansijer filma i predsedniku Vladimiru Gaku. Bez njihove pomoći Lihvar nikada ne bi bio snimljen.“

Glavnu ulogu u „Lihvaru“ tumači Dušan Petković, koji je sa Ćeranićem sarađivao i na „Stočaru“, a pored njega u filmu glume Strahinja Blažić, Branko Vidaković, Zlatan Vidović, Ivan Đorđević Džudi, Mladen Andrejević, Aleksandar Đurica, Tatjana Venčalovski, Miloš Milaković Ćićo, Stefan Bundalo, Sunčica Milanović, Jovo Maksić, Milica Grujičić, Dragoljub Ćeranić, Petar Milićević, Nemanja Zubac, Kristijan Marković…

Glumica Milica Grujičić u filmu „Lihvar“ tumači lik Katane. O svojoj saradnji sa braćom Ćeranić je za portal FCS-a rekla sledeće: „Nemanju Ćeranića nisam poznavala i baš sam se iznenadila što me je pozvao i ponudio mi ulogu. Bez ikakvog kastinga. Istog trenutka kada mi je rekao da se lik zove Katana – odmah sam pristala.  Mislim da su i on i Aljoša Ćeranić, njegov brat i producent ovog filma, dva sjajna momka, filmski posvećenici, borci, kreativci. Srećna sam što postoje takvi mladi ljudi koji sa velikim entuzijazmom i verom ulažu u svoje projekte i ne posustaju. Lako smo se razumeli, probe su bile odlične. I ono što me raduje jeste šansa da igram u autorskim filmovima. To sam godinama želela i, evo, polako se ostvaruje.

Scenario za „Lihvara“ napisao je Strahinja Madžarević. Direktor fotografije je Dušan Grubin, poznat po filmovima „Tmina“,  „Afterparti“ i „Taurunum Boy“ (umesto ranije najavljenog Marka Milovanovića), a pomoćnik reditelja je Dragan Nikolić. Scenografi su Lara Buncić i Nikola Stojanović, šminkerka je Sonja Vizentaner, a kostimografkinja je Ružica Bukvić. Ćeranići nisu jedina braća koja su radila na ovom filmu – Aleksandar Dedakin je bio vođa snimanja, a Filip Dedakin glavni organizator.

Montaža „Lihvara“ je već u toku. Plan je da se postprodukcija filma završi do kraja avgusta, a premijera se očekuje tokom rane jeseni: pretpremijera će biti održana u Kulturnom centru u Inđiji, a zatim slede premijere u beogradskom Sava Centru, Zagrebu i Frankfurtu.

Foto: Ljubica Trkulja i Aleksandra Popović
Tekst: Đorđe Bajić