Sufinansiranje žanrovski određenih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film)

Komisija Filmskog centra Srbije, u kategoriji Sufinansiranje žanrovski određenih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film), radila je u sastavu: Miroslav Stamatov (predsednik), Milan Stojanović, Igor Onič, Božidar Кnežević i Nebojša Pajkić (članovi) i donela je  Predlog koji je prihvatio Upravni odbor FCS-a. Na konkurs je prijavljen ukupno 21 projekat, a odabrana su tri projekta sa najvećim brojem bodova.

 „Luda godina“
Scenario: Milena Marković
Režija: Milan Кonjević
Produkcija: Talking Wolf Production
Predloženi iznos: 22.5 miliona RSD
Ukupan broj bodova: 396

Iz obrazloženja Komisije: Projekat „Luda godina“  je nastavak, ali i neka vrsta reboot-a filmske franšize „Žikina dinastija“, koja kod domaće publike ima kultni status… Humor je suptilan i dolazi iz likova i neobičnih i neočekivanih situacija u kojima se nađu. Iako je dovoljno jasan i komunikativan, scenario nema tendenciju da podilazi publici, već podstiče njen angažman, čime se izdvaja i kao jedan od retkih filmova repertoarskog karaktera koji ima potencijal za edukaciju publike.

„Brod budućnosti“
Scenario: Jovan Arsenić
Režija: Jovan Arsenić
Produkcija: Art & Popcorn
Predloženi iznos: 20 miliona RSD
Ukupan broj bodova: 373

Iz obrazloženja Komisije: Brod budućnosti  je komedija o grupi simpatičnih mangupa besposličara iz malog grada na obali Dunava koji, maskirani u muzičare, upadnu na turistički kruzer pun nemačkih penzionera… Scenario ovog projekta ima potrebnu svežinu i inovativnost koja je neophodna za bioskopski film, priča je originalna i autentična i sadrži vrlo poželjno prevareno očekivanje koje nas odvodi u sasvim drugom  pravcu od onog koji je na početku bio zacrtan… Projekat „Brod budućnosti“ prethodno je već podržan u Nemačkoj u fazi razvoja…

„Plavi safir“
Scenario: Marko Backović, Marko Jocić
Režija: Marko Jocić, Andrija Milošević
Produkcija: Viktorija film
Predloženi iznos: 22.5 miliona RSD
Ukupan broj bodova: 366

Iz obrazloženja Komisije: „Plavi safir“  je savremena urbana komedija sa elementima muzičkom filma… Scenario je pitak i duhovit, ovo je sveža komedija koja se bazira na dramaturgiji savremenih američkih buddy buddy (ortačkih) komedija. Muzika je snažan dramaturški element i on ovom scenariju doprinosi na planu pojačavanja komičnog, ali doprinosi i utisku žanrovske raznovrsnosti i kompleksnosti bez nepotrebne pretencioznosti. Rediteljski duo Jocić i Milošević, iako debitanti u ulozi reditelja, uspeli su da svojom nadahnutom i vizuelno preciznom rediteljskom eksplikacijom kao i strategijom kako i na koji način će zajedno raditi u ulozi reditelja bili dovoljno uverljivi da im Кomisija ukaže poverenje.

Kompletan tekst Odluke priočitajte OVDE.

Đorđe Bajić