U gradu Ramnicu Valcea, nadomak Bukurešta u Rumuniji, 8. avgusta 2020. godine započeto je snimanje debitantskog film reditelja Oktava Čelarua „Balaur“. Čelaru je svoj talenat i potencijal kao mlada nada rumunskog Novog talasa dokazao uspesima na međunarodnim festivalima sa svoja prethodna četiri kratka filma. Njegov novi kratki film „Statul Paralel“ će premijerno biti prikazan ove godine u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Lokarnu.

Film „Balaur“ nastaje u rumusko-srpsko-nemačkoj koprodukciji, a sa srpske strane stoji producentska kuća Eed Productions. Protagonista filma je Ekaterina, žena lokalnog popa i učiteljica veronauke koja ulazi u neprimerenu romantičnu vezu sa svojim šesnaestogodišnjim učenikom. Od autora sa srpske strane, na ovom filmu učestvuje Milica Kolarić kao kostimograf, čiji se prethodni film „Oaza“ ove godine premijerno očekuje na festivalu u Veneciji. Šminku i masku na ovom projektu potpisuje Tatjana Vidanović, a koproducenti ispred Eed Produkcije su Maja Popović i Vladimir Vasiljević.

Kvalitet ovog scenarija, kao i projekta potrvđen je učešćem istog na prestižnim internacionalnim radionicama i marketima u fazi razvoja, kao što je MIDPOINT Feature Launch i Cinelink Co-production market u okviru Sarajevskog filmskog festivala. Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Rumunskog filmskog Centra, potprograma MEDIA Kreativne Evrope kao i nemačkog fonda MDM. Rumunski producent filma je De Film, a drugi koproducent nemačka producentska kuća 42 Films.

Foto: Andrei Oana