SRB ENG

Petak u DKC-u: Specijalna projekcija filma „Otac“ uz prisustvo ekipe i razgovor sa publikom

15. oktobar 2020. | Autor: Đorđe Bajić
Dvorana Kulturnog centra Beograda vam pruža priliku da o najuspešnijem domaćem filmu ove godine porazgovarate sa ljudima koji su ga stvarali: rediteljem Srdanom Golubovićem i delom glumačke ekipe. Novi Golubovićev film nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, i, naravno, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Ekipa filma Otac u Berlinu, foto: Maja Medić

Inspirisan stvarnim događajima, „Otac“ je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

Novi film Srdana Golubovića, jednog od vodećih domaćih autora, emotivna je i uzbudljiva drama koja je pobrala izuzetne pohvale i čak dve nagrade na prestižnom Berlinskom festivalu ove godine: nagradu publike i nagradu ekumenskog žirija. Film je zasnovan na istinitoj priči, o čemu je Golubović rekao: „Pročitao sam na nekom portalu priču o Đorđu Joksimoviću, kojem je Centar za socijalni rad oduzeo decu i koji je, kada se suočio sa tim lancem birokratije i korupcije, rešio da peške ode za Beograd. Pročitavši to, odmah sam se setio filma Pariz, Teksas i filmičnosti koju to putovanje peške ima u sebi. Đorđe je već u tom trenutku bio ispred Ministarstva za rad i ja sam otišao da razgovaram sa njim. Družili smo se nekoliko dana, pružio sam mu podršku i odlučio da o tome želim da snimim film. On nije krenuo na to putovanje da bi pokazao bunt; on zapravo ni sam nije siguran zašto, ali vođen nekim impulsom on je samo krenuo. Bilo mi je interesantno da pravim film o čoveku, koji, boreći se sa nepravdom, ne racionalno, već duboko intuitivno, kreće na neko, gotovo mitsko putovanje.“

Bogdan i Golubović, snimanje filma Otac, foto: Maja Medić

Projekcija u DKC-u je zakazana za petak, 16. oktobar 2020. godine, s početkom u 19 časova. Zbog mera socijalnog distanciranja kapacitet sale je ograničen na 100 gledalaca.

Više o ovom nagrađivanom filmu pročitajte ovde. Intervju sa Golbovićem pročitajte ovde. Intervju sa Bogdanom pročitajte ovde.

Đ. B.