U Nišu su večeras dodeljene nagrade za najbolja glumačka ostvarenja tokom protekle godine. Gran-pri „Naisa“ na 55. Festivalu glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ pripao je Filipu Đuriću za ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh“. Nagradu „Carica Teodora” osvojila je Ivani Vuković za ulogu u istom filmu, dok je Nagrada „Car Konstantin” otišla u ruke Vladimira Gvojiću za rolu u filmu „A.S.(25)”.

Vladimir Gvojić

Anji Pavićević je dobila Povelju  za izuzetnu žensku ulogu za ulogu u filmu „Ime naroda”, dok je Povelja za mušku ulogu pripala Vojinu Ćetkoviću za film „Grudi”. Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu dobila je Nina Janković („Realna priča” i „Vojna akademija 5”), a isto priznanje za mušku ulogu pripalo je Andriji Kuzmanoviću („Ime naroda”). Najbolju debitansku ulogu ostvarila je Mira Janjetović („Asimetrija”), a Plaketa za najboljeg stranog glumca dodeljena je Goranu Bogdanu („Otac”). Festivalski žiri je radio u sastavu Tijana Pečenčić, Feđa Stojanović i Jelena Mila.

Mira Janjetović

Pošto se Filmski susreti ove godine, zbog epidemije korona virusa, po prvi puta ne održavaju na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, nagrade su uručene u holu Gradske kuće, koja je sedište gradonačelnika i gradskih većnika. Na ovogodišnjem festivalu, koji je trajao od 10. do 15. oktobra, prikazano je 12 filmova, od kojih deset u zvaničnoj konkurenciji. Ovogodišnja nagrada za životno delo „Pavle Vuisić” dodeljena je glumcu Vojislavu Brajoviću.

Đ. B.