Festival italijansko-srpskog filma otvoren je zvanično u Jugoslovenskoj kinoteci uz prisustvo medija i visokih zvanica.  Otvaranju festivala prethodila je konferencija za medije na kojoj su govorili Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji; Gabrijela Karluči, umetnička direktorka festivala; Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke; Paola Kordone, v.d. direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Otvaranje festivala – Jelena Gavrilović, glumica, fotograf Irina Duplevskaja

Tom prilikom je najavljen sporazum o filmskoj saradnji između Srbije i Italije, a Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, izjavio je da je velika čast za jednu malu državu kao što je Srbija da može da ima veliki ugovor sa državom Italijom o koprodukciji. Taj ugovor je neka vrsta krovnog ugovora koji će omogućiti našim stvaraocima da lakše sarađuju i nađu puteve za partnerstvo u Italiji, a takođe i italijanskim kolegama da sarađuju sa našim ljudima i da stvaraju filmove u Srbiji.

Otvaranje festivala, fotograf Irina Duplevskaja

U okviru festivala biće organizovan susret između srpskih i italijanskih filmskih profesionalaca sa ciljem da se podrži međunarodna koprodukcija. Sastanku će putem video uključenja iz Italije prisustvovati italijanski profesionalci  iz oblasti filma i srpski profesionalci prisutni u sali. Govoriće se o  pokretanju malih i srednjih preduzeća u oblasti nezavisnog filma i audiovizuelne industrije, polazeći od aktuelne analize situacije u produkciji i distrubuciji u Evropi. Biće reči i o predstojećem Sporazumu o italijansko-srpskoj filmskoj koprodukciji kao i o drugim mogućim koprodukcijama, s ciljem da se italijanskom i srpskom nezavisnom filmu da međunarodna dimenzija. Na platformi TATATU biće moguće pogledati obraćanje italijanskih profesionalaca iz filmskog sektora.

Gordan Matić, Marjan Vujović,Gabrijela Karluci, ambasador Karlo Lo Kaso, Paola Kordone; foto: Irina Duplevskaja

Foto:  Irina Duplevskaja