Kratkometražni dokumentarni film „Otac Arsenije“, nastao u srpsko-američkoj koprodukciji i uz podršku Filmskog centra Srbije, uvršten je u program 15. Međunarodnog filmskog festivala na Kipru. Četrdesetominutni film Svetlane Cemin biće prikazan u okviru Tamkičarske selekcije, i to sutra, 20. novembra 2020. godine.

Nakon svečane premijere na Beldoksu, 8. septembra 2020. godine, film „Otac Arsenije“ prikazan je na Filmskom festivalu VIVA u Sarajevu, a planirano je da početkom decembra ove godine bude i deo Festivala Mostovi u Grčkoj.  Film je i deo turneja Beldocs festivala pod nazivom Beldocs eho –  nedavno je prikazan u Požarevcu, nakon čega slede projekcije u Novom Sadu (21. novembar 2020. godine), Šapcu (27. novembar 2020. godine) i Užicu (2. decembar 2020. godine).

Sinopsis filma otkriva sledeće… Nedavno prebačen u Manastir Ribnica pored Mionice, posle skoro 28 godina provedenih u monaškom životu, otac Arsenije, Beograđanin, kultna ličnost iz 80-ih, radi na obnovi i stvaranju duhovnog i kulturnog centra, koji je početkom 19. veka bio potpuno uništen od strane Turaka. Kroz prisećanja o svojoj kompleksnoj prošlosti, otac Arsenije nas uvodi u svoj svakodnevni život, te se isprepletne scene povezuju kroz njegove dnevne monaške aktivnosti u kojima su molitve, služba i negovanje pravoslavlja na prvom mestu.

Deo ekipe filma Otac Arsenije na Beldoksu, u društvu selektora Igora Stanojevića

Film „Otac Arsenije“ je režirala i producirala Svetlana Cemin. Film su snimili Niav Konti i Đorđe Stojiljković, a montirali ga Uroš Maksimović i Svetlana Cemin.

Đorđe Bajić