U petak, 27. novembra 2020. godine, zakazana je premijera dokumentarno-igranog filma „Snovi novosadskih slikara“ autora Zorana Petrovića. Film će biti prikazan u Amfitetru „Spens“ u Novom Sadu, s početkom u 16:30 časova.

Film „Snovi novosadskih slikara“ je realizovan u formi savremene umetničke fikcije i predstavlja deo kaleidoskopa kulture, celogodišnjeg projekta kulture zajedništva koja, kroz različite aktivnosti, spaja umetnike, kulturne institucije i građane, promovišući kulturno bogatstvo i raznolikost Novog Sada kao evropske prestonice kulture 2021. godine. U igranom delu film govori o pokušaju dvojice novosadskih slikara da, inspirisani likom novinarke koja priprema kulturni prilog za časopis, materijalizuju imaginarni lik „srpske Atine“ i tako dovrše oslikavanja svojih započetih radova.U dokumentarnom delu, film promoviše umetnički aktivizam novosadskih slikara na polju njihovog kreativnog stvaralaštva, ali raznoliku i sadržajnu kulturnoistorijsku sliku Novog Sada.

Zoran Petrović je reditelj i producent ovog polusatnog filma, a glavni saradnici su mu direktor fotografije Rade Vladić i supervizorka režije Zorica Bogičević. U nastanku filma učestovali su studenti novosadske Akademije umetnosti: Mladenka Ostojić (asistentkinja produkcije), Milica Maletin (pomoćnica režije), Vuk Teodosijević (montažer), Predrag Đorđević (dizajner zvuka), Mia Mlinarević (dizajnerka svetla) i Uroš Čupić (dramaturg). Una Tomašević je zadužena za nastanak filma o filmu. U igranim delovima glume Jovana Stević, Miloš Popetrov, Aleksandar Opačić, kao i slikari – članovi udruženja „Krug 3“ iz Novog Sada.

Petrović o ideji za nastanak film kaže: „Družeći se sa nekoliko slikara iz Novog Sada od avgusta 2018. godine do danas, shvatio sam da su slikarske kolonije deo njihovog života. Organizovao sam dve trodnevne i pet jednodnevnih kolonija koje sam nazvao Novosadska slikarska diližansa. Sedmi događaj je inkorporiran u dokumentarni deo filma Snovi novosadskih slikara, a njihovi snovi su postali rediteljska fikcija proistekla iz zajedničkog druženja.“

Ovaj dokumentarno-igrani film je nastao u produkciji udruženja za istoriju i kulturu „Krug 3“ iz Novog Sada.

Đorđe Bajić