Objavljen je trejler za „Daru iz Jasenovca“, film koji je odabran da bude srpski kandidat za Oskara. Američka distribucija filma Predraga Antonijevića počinje 5. februara, dok je premijera filma u Beogradu zakazana za 22. april 2020. godine, datum kojim se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac. Nakon beogradske premijere, film će se naći u bioskopima širom Srbije.

Ova istorijska drama se osvrće na period 1942. godine, kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gde deca svakodnevno umiru od bolesti i gladi i gde ih surovo ubijaju. Priča „Dara iz Jasenovca“ je prikaz sudbine samo jednog deteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad saznatih i u stvarnosti tragičnijih sudbina.

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić dok glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi. U glavnoj ulozi devojčice Dare našla se Biljana Čekić, a ostale uloge najmlađih zarobljenika poverene su Marku Pipiću, Nikoli Radulju, Rajku Lukaču, Milici Janjić, Anđeli Janjić, Angelini Docić, Luki, Jakovu i Simonu Šaranoviću. Scenografiju za film potpisuje Goran Joksimović. Film su producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario je napisala Nataša Drakulić.

 Film „Dara iz Jasenovca“ podržali su Vlada Republike Srbije i Filmski centar Srbije, a srpski distributer filma je MCF MegaCom Film.

Đ. B.