Novo izdanje Kustendorf okončano je večeras ceremonijom dodele nagrada u dvorani bioskopa „Stenli Kjubrik“ na Mećavniku. Članovi žirija pridružili su se profesoru Emiru Кusturici na onlajn video konferenciji, da bi saopštili svoje odluke i imena dobitnika festivalskih nagrada.

Članovi žirija Miki Manojlović, Aliče Rorvaher i Bruno Tarijer, odlučili su jednoglasno da nagradu „Zlatno jaje“ dobiju dva filma, „Presuda u slučaju K.“, reditelja Uzgira Anila iz Austrije i film „Pravo po rođenju“, rediteljke Inbar Horeš iz Izraela. Nagradu „Srebrno jaje“ dobio  je film „Kiša“, reditelja Pjotra Milčareka iz Poljske.  Treće mesto, odnosno nagradu „Bronzano jaje“, osvojio je film „Konzumirati savremeno“, rediteljke Ane Aleksovske iz Severne Makedonije. Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dobio je Sezar Stolecki za film „Dome, slatki dome“ koji je režirala Agata Pušč iz Poljske.  Žiri je odlučio da ove godine dodeli i Specijalnu nagradu filmu „U čamcu“, reditelja Bajzaka Mamatalijeva iz Kirgistana.

Na zatvaranju festivala, Emir Кusturica poručio je: „Veoma sam srećan da je još jedan festival održan, koji je inače četrnaesti po redu, znači četrnaest godina pokušavamo i uspevamo, godinu za godinom, sa dobrim vibracijama i filmovima. I razlog iz kog sam posebno radostan je to da svake godine imamo po 300, 400, 500 filmova između kojih izaberemo 20, a hajdemo reći da se za polovinu njih, može reći da su odlični!“.

Opširnije pročitajte ovde.

Đorđe Bajić