Nakon šest selekcionih krugova tokom 2020. godine, inicijativa RE-ACT odabrala je osam filmskih projekata koji najviše obećavaju i podržala ih sa po 10.000 evra. Među odabranim su i projekti novih filmova srpskih autora Gorana Stankovića i Srđana Keče.

RE-ACT je inicijativa koju je 2015. godine pokrenuo Hrvatski audiovizuelni centar, Audiovizuelni fond Furlanije-Julijske krajine, Slovenski filmski centar, a kojoj se 2019. pridružio i Filmski centar Srbije. Namenjen je filmskim stvaraocima i producentima koji žele da unaprede bliže veze sa Hrvatskom, Furlanijom-Julijskoj krajinom (Italija), Slovenijom i Srbijom, a čiji je cilj razvoj novih audiovizuelnih projekata i podsticanje međunarodnih koprodukcija.

Na RE-ACT se prijavilo 55 projekata, a odabrano je osam – od toga dva iz Srbije. Stanković je nagrađen za projekat „Oče naš“ (This and That Productions). Ovaj film u nastajanju je ranije bio poznat pod naslovom „Crna Reka“, a pod tim naslovom je u maju 2019.  godine podržan na FCS-ovom konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova. Keča je nagrađen za projekat „Taj zvuk u visini“ (Non-Aligned Films) koji je u julu 2020. godine podržan na FCS-ovom konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova.

Detaljnije priočitajte ovde.

Đorđe Bajić