Nova režija Petra Pašića, ezoterični triler „The Pond“, biće premijerno prikazan na američkim striming platformana u okviru ponude „video na zahtev“ (VOD). Film u SAD distribuiraju Scream Factory i Shout! Studios, a američki gledaoci će „The Pond“ biti u prilici da pogledaju počevši od 23. februara 2021. godine.

Pašić, poznat po ostvarenjima „A3 – Rock’n’Roll uzvraća udarac“ i „O bubicama i herojima“, ovoga puta je režirao horor-triler čija priča prati profesora antropologije izbačenog sa fakulteta zbog svojih kontroverznih istraživanja. Dok čuva izletnički kamp pored malog jezera, profesor nastavlja sa eksperimentima, istovremeno pokušavajući da pomogne ćerki iz prvog braka koju muče košmari. Svakodnevnica na jezeru je naizgled uobičajena, ali sve vreme se stiče utisak da ipak nešto nije uredu. Da li profesor polako gubi razum ili njegova istraživanja stvarno imaju smisla? Glavne uloge u filmu tumače Marko Kanadea i Lesli Kunc. Film je snimljen 2019. godine tokom 25 dana na lokacijama u Beogradu, Carskoj bari kod Zrenjanina i okolini Bele Crkve.

„The Pond“ je nastao u srpskoj produkciji, a iza njega stoje produkcijske kuće Vanilla Films i Filming. Na scenariju su sarađivali Dušan Bulić, Katarina Nikolić, Stefan Andrejić i Pašić. Svoj doprinos nastanku filma dali su direktor fotografije Vladan Janković, kompozitor Nemanja Mosurović, kostimografkinja Milica Terzić i montažer Stevan Matić. Film je u potpunosti snimljen na engleskom jeziku, sa stranim glumcima u najvažnijm ulogama. Pored Marka Kandee i Lesli Kunc, u filmu glume Saša Brajt, Pol Leonard Mari, Perina Turk, Katarina Stefanović i Danilo Milovanović.

U razgovoru za sajt Filmskog centra Srbije, Petar Pašić je otkrio kako se rodila ideja za nastanak novog filma: „Moj direktor fotografije Vladan Janković i ja smo često pričali kako bi bilo dobro da ponovo nešto snimimo onako kako mi hoćemo, bez opterećenja da tražimo pare, već da upotrebimo ono što znamo i koga znamo i da napišemo/nađemo takav scenario koji bi mogli sami da realizujemo. O tome sam onda pričao sa scenaristom Dušanom Bulićem i kroz naše razgovore na tu temu, slična žanrovska i lična interesovanja polako smo počeli da gradimo priču. U tom trenutku sam već znao da ćemo to snimiti, jer je energija oko celog projekta nekako sama od sebe krenula da raste. U početku je projekat bio dosta skromno zamišljen i ograničen na jednu lokaciju, ali vremenom je počeo sam od sebe da raste, što je bio dobar znak.“

Na snimanju filma The Pond

Pašić objašnjava: „Film je bio prvo zamišljen da bude sa srpskim glumcima i na srpskom jeziku, ali ova tematika i žanr su po meni oduvek bili nešto što sam video da je za svetsko tržište i da treba da bude na engleskom jeziku. Da je taj moj osećaj bio ispravan pokazalo se tokom mog gostovanja na engleskom Rejndens fesitvalu  sa filmom O bubicama i herojima. Tamo sam upoznao Dušana Mrđena koji je radio kao producent na festivalu. Rekao mi je da može da mi pomogne da nađemo za glavne uloge kvalitetne glumce koji bi, ako im se svidi projekat, došli u Srbiju na snimanje. Na moje iznenađenje, javilo se dosta glumaca koji su bili spremni na to. Posle kastinga, koji smo Dušan i ja radili u Londonu, odlučili smo se za Marka i Lesli. Tada se već i u projekat uključio moj prijatelj Aleksandar Babić sa svojom producentskom kućom Filming i tako smo nastavili da rastemo.“

Prava za distribuciju u SAD su prodata, dok pregovori još uvek traju za prikazivanje filma na ostalim tržištima. Datum srpske premijere (kao i vid distribucije) još uvek nije poznat i biće naknadno saopšten.

Đorđe Bajić