Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je predloge Konkursnih komisija za dodelu sredstava po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2021. godinu u kategorijama: Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom, Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova i Sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

U kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom finansijska sredstva su dodeljena projektima:

„Dušan Silni“
Scenario: Miodrag Mija Ilić
Režija: Petar Pašić
Producent: LIVING PICTURES
Iznos: 48.000.000 dinara

Iz obrazloženja Komisije: Scenario za film „Dušan Silni“ nastao je prema motivima drame Miodraga Ilića „Puč“, koja je svojevremeno, s velikim uspehom, igrana u Beogradskom dramskom pozorištu… Scenario za film „Dušan Silni“, kojeg odlikuju precizno profilisani dijalozi, obogaćen je sinematičnim akcionim scenama, a one su upečatljivo nadgradile izraziti dramski potencijal ove priče o dvorskim spletkama, tehnologijama potrebnim da bi se pridobila moć i cenama koje je nužno platiti da bi se osvojila potpuna vlast. Dušan Silni je u ovom scenariju prikazan kao vladar u usponu snage, kao neko ko je predodređen za velika dela, kao i za to da od Srbije napravi regionalnu silu. U tom smislu je Dušanova harizma neupitna i dostojna pravog vođe, odlučnog i neustrašivog cara svih Srba, Bugara i Grka.

„Put do oca“
Scenario: Nenad Ognjenović
Režija: Nenad Ognjenović
Producentska kuća: DIGITAL STORE
Iznos: 36.000.000 dinara

Iz obrazloženja Komisije: „Put do oca“ pripada žanru ratne drame iz Prvog svetskog rata… Glavni junak Mihailo, tražeći svoga oca na poprištima ratišta, posle tragičnog gubitka majke na svom rodnom ognjištu, na svom izazovnom putu Srbijom u ratnom vihoru pronalazi Milicu, devojčicu njegovih godina, koja za njega predstavlja budućnost. Ubrzano sazrevanje glavnog junaka kroz četiri godine osnovna je karakteristika ovog projekta. Ugrožena nevinost mladosti, u atmosferi ratnog stradanja nametnutog mladom čoveku bez njegove volje, je u prvom planu, ali se istorijske koordinate odabranog vremena od 1914. do 1918. jasno ocrtavaju.

Više OVDE.

U kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova  finansijska sredstva su dodeljena projektima:

„78 dana“
Scenario: Emilija Gašić
Režija: Emilija Gašić
Produkcija: Set Sail Films
Iznos u RSD: 17.500.000

Iz obrazloženja Komisije: Izuzetno uzbudljiv scenario, koji koristeći tehniku found footage, priča priču o odrastanju u Srbiji za vreme bombardovanja, izmešten iz Beograda u mali grad. Priča o tri sestre koje u trenutku gubljenja kontrole nad sopstvenim životnim okolnostima uzimaju u ruke kameru, koja im kontrolu vraća u ruke i jednom proleću koje će njih, njihovu porodicu, okruženje kao i čitavu državu obeležiti za stalno… Po mišljenju Кomisije ovaj projekat ima ogroman festivalski potencijal i idealno je postavljen kao debitantski projekat. S obzirom na sve navedeno preporuka Komisije je da se ovaj projekat podrži u punom traženom iznosu.

„Vasilija Prekrasna“
Scenario: Srbijanka Stanković
Režija: Žikica Jovanović
Produkcija: Film klub Prokuplje
Iznos u RSD: 3.200.000

Iz obrazloženja Komisije: Scenario govori o devojčici Vasiliji koja bez roditelja sa bakom živi u udaljenom selu na Jugozapadu Srbije. Iako žive na ivici siromaštva devojčica i baka brinu jedna za drugu i čine sebi život lepšim i lakšim. Seoska škola se zatvara a Vasilija mora da nastavi školovanje u gradu, samim tim Vasilijin život se u potpunosti menja. Scenario na izuzetno emotivan način opisuje borbu i optimizam devojčice koja se hrabro upušta u potragu za istinom o svojoj porodici. Suočena sa samoćom i nepravdom neustrašivo se probija kroz život uprkos okolnostima koje joj retko kada idu na ruku.

„Surogat“
Scenario: Vuk Bogdanović
Režija: Vuk Bogdanović
Produkcija: E.T.M. produkcija
Iznos u RSD: 23.300.000

Iz obrazloženja Komisije: U ovoj uzbudljivoj drami pratimo odnos bračnog para Filipović  koji u želji da konačno dobiju dete stupaju u poslovni odnos sa Ljubicom, surogat majkom. Ubrzo, odnos iz poslovnog prerasta u krajnje privatan. Emotivan i bolan. Događaji se smenjuju logično, prirodno proizilaze jedni iz drugih, nema nepotrebnih konstrukcija. Ovo je po našem mišljenju primer kako treba da izgleda debitantski projekat. Scenarista i reditelj je, pre svega, odabrao vrlo aktuelnu temu koja se tiče svih slojeva društva, a zatim se upustio u temeljno istraživanje obilazeći ustanove za decu koja odrastaju bez roditelja. Taj rad na terenu je vrlo vidljiv u ovom scenariju.

„Seti me se“
Scenario: Vuk Кostić
Režija: Vuk Кostić
Produkcija: Art & Popcorn
Iznos u RSD: 16.000.000

Iz obrazloženja Komisije: Ovo je filmska priča o srpskim junacima, običnim vojnicima koji su u Velikom ratu branili slobodu i čast domovine. Jedna noć na Solunskom frontu 1918. godine, na prvoj liniji, između bugarskih i srpskih vojnika, gde ovi drugi, malobrojniji, moraju da naprave pukotinu i otvore put za povratak u otadžbinu… Iako je pokretačku inspiraciju pronašao u „Srpskoj trilogiji“ Stevana Jakovljevića i knjizi „Solunci govore“ Antonija Đurića, autor je ispisao potpuno novu, filmskom jeziku prilagođenu priču, saobraznu savremenom tretiranju ratne tematike, suprotstavljajući u filmu san i javu, stradanje i humanost, ljubav i smrt, pretočivši tako autentičnu ideju u originalni, inovativni i ubedljivi scenario  koji doprinosi razvoju filmskog jezika.

Više OVDE.

U kategoriji Sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova finansijska sredstva su dodeljena projektima:

„Srce tame“ (igrani film)
Režija: Stevan Filipović
Produkcija: ART&POPCORN
Iznos u RSD: 1.300.000,00

Iz obrazloženja Komisije: Scenario Stevana Filipovića inspirisan je romanom „Srce tame“ Džozefa Konrada i naslanjajući se na temu kolonijalizama, analizira dinamiku današnjeg korporativnog neoliberalnog kapitalizma… Ovaj uzbudljiv i precizan scenario žanrovski se kreće na liniji luka noar-triler i drama.

„Emigrant“ (igrani film)
Režija: Maja Todorović
Produkcija: MIR MEDIA GROUP
Iznos u RSD:  1.200.000,00

Iz obrazloženja Komisije: „Emigrant“ je film koji se bavi intimnom pričom jedne žene, kroz koju zapravo sagledavamo sliku bilo kog savremenog društva. Svi likovi su na neki način emigranti i svi su u potrazi za „svojim mestom“. Samim tim film otvara vrlo važna pitanja odnosa pojedinca i društva, kao i šta utiče na naše osećanje sreće.

„Kraj sveta“ (igrani film)
Režija: Vojin Vasović
Produkcija: SET SAIL FILMS
Iznos u RSD: 1.200.000,00

Iz obrazloženja Komisije: Filmski projekat „Kraj sveta” govori o večitim moralnim dilemama i paradoksima, o pitanju lične slobode sa posebnim fokusom na odnos čoveka i prirode, kroz nekoliko ženskih likova u tri životna doba. U trenutku u kom ih srećemo, uslediće pad iz raja u koji su smeštene, na obali jezera, usred divlje nigdine.

„Presuda“ (igrani film)
Režija: Ivan Denić
Produkcija: КINO SENIOR
Iznos u RSD: 1.200.000,00

Iz obrazloženja Komisije: „Presuda“ je projekat koji se bavi odnosom malog čoveka i korumpiranog sistema, lične pobune i osvete, u situaciji kada se u odnos poverioca i dužnika, i u arbitražu suda, umešaju javni izvršitelji… Svež i sugestivan narativ, kao i izrazito filmičan pristup ovoj krimi komediji mogli bi da pobude interesovanje šire publike za domaći film i doprinesu vraćanju u bioskope.

„Miris formalina“ (igrani film)
Režija: Vladimir Petrović
Produkcija: THE NO FILM
Iznos u RSD: 1.200.000,00

Iz obrazloženja Komisije: Scenario za dugometražni igrani film „Miris formalina” napisan je po motivima proze domaćeg kantautora Dušana Prelevića, u duhu starog Beograda. Glavni junak filma je epizodista u životima ljudi koje sreće, kao i u svojoj ličnoj priči. Кao posmatrač sopstvenog života, prepušta se nizu nepredvidivih situacija koje se dešavaju u urbanom miljeu u toku jedne noći.

„Kuća“ (igrani film)
Režija: Tatjana Tanja Brzaković
Produkcija: STURDUST ART
Iznos u RSD: 1.200.000,00

Iz obrazloženja Komisije: „Kuća“ je priča o gastarbajteru Jovanu koji je pre više od pola veka emigrirao u  Nemačku. Tamo je postao arhitekta, a zavidnu karijeru je ostvario u gradu Berlinu. Jovan sa unukom Nikolom dolazi u Srbiju da obiđe selo i kuću u kojoj je odrastao…. Ubedljiva karakterizacija glavnih junaka, kao i uverljiv dijalog, mogu učiniti film privlačnim za domaću i stranu publiku.

„Zubi na grbači“ (igrani film)
Režija: Damir Romanov
Produkcija: SAMO SEКUND
Iznos u RSD: 1.200.000,00

Iz obrazloženja Komisije: Crna komedija o vampirskoj porodici Savanović inspiraciju za građenje likova našla je u srpskim mitovima i legendama o vampirima, kroz koje inteligentno i sa puno humora sagledava dinamiku balkanskih porodičnih odnosa – nalik „Maratoncima” u vampirskom izdanju!

„Silvana“ (igrani film)
Režija: Nikola Zdravković
Produkcija: BAŠ ČELIК
Iznos u RSD: 1.200.000,00

Iz obrazloženja Komisije: „Silvana” je projekat o devojci, koja uprkos nerazumevanju male i konzervativne sredine iz koje potiče, nastoji da ostvari svoj san. Scenario je inspirisan biografskim podacima o odrastanju poznate folk pevačice Silvane, i skoro do samog kraja krije činjenicu da se radi o osobi koja će postati velika zvezda na našim prostorima.

„Sorella di Clausura“ (igrani film)
Režija: Ivana Mladenović
Produkcija: DUNAV 84
Iznos u RSD: 1.000.000,00

Iz obrazloženja Komisije: „Sorella di Clausura” je dugometražni igrani film rediteljke Ivane Mladenović, autentične u svom filmskom izrazu po istraživačkom postupku, gde kombinuje igrane i dokumentarne elemente u jedinstvenu filmsku formu… Scenario je zasnovan na autobiografskoj knjizi protagonistkinje Lilijane, i izdižući se  izvan okvira realizma poprima formu moderne crnotalasovske bajke.

„Narodna drama“ (igrani film)
Režija: Mirjana Karanović
Produkcija: THIS AND THAT PRODUCTION
Iznos u RSD: 1.000.000,00

Iz obrazloženja Komisije: Scenario „Narodna Drama” Bojana Vuletića po tekstu Olge Dimitrijević prati lutanje mlade junakinje Anke. Ona živi u patrijarhalnoj sredini koja se grčevito drži loših tradicija, gde je ženska sudbina uglavnom predodređena za udaju i stereotipne uloge u društvu… Igrom slučaja Anka upoznaje otresitu Branku, snalažljivu buntovnicu i kafansku pevačicu, i sa njom se odmeće u potragu za svojim novim identitetom.

„Želim da znaš“  (dokumentarni film)
Režija: Maja Medić
Produkcija: SHADOW WORКS
Iznos u RSD: 900.000,00

Iz obrazloženja Komisije: Autorka Maja Medić se bavi problematikom povratnika iz ratova na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih: njihovim nerešenim statusom ratnih veterana, posttraumatskim tegobama i najviše – nesposobnošću prihvatanja prošlosti. Međutim, iako se radi o važnoj i nedovoljno obrađenoj temi, ono što je čini filmski interesantnom je lični ugao autorke.

„Lubarda“ (dokumentarni film)
Režija: Goran Radovanović
Produkcija: NAMA FILM
Iznos u RSD: 800.000,00

Iz obrazloženja Komisije: Za svoj novi dokumentarni film jedan od naših najuspešnijih filmskih autora, reditelj Goran Radovanović, inače po svom osnovnom akademskom obrazovanju istoričar umetnosti, nalazi inspiraciju u vrlo specifičnim i malo poznatim okolnostima iz života jednog od rodonačelnika moderne umetnosti na našim prostorima, Petra Lubarde

„Emigrantski film“ (dokumentarni film)
Režija: Mihajlo Jevtić
Produkcija: FILM THE WORLD
Iznos u RSD: 600.000,00

Iz obrazloženja Komisije: „Emigrantski film” je dugometražni dokumentarni film o dvojici prijatelja, Lakiju, reditelju-emigrantu, i Iliji, glumcu-emigrantu, koji pokušavaju da snime svoj prvi profesionalni film o emigrantima. Zanimljiv koncept meta filma omogućava istovremeno sagledavanje šire perspektive savremene emigracije različitog porekla…

Više OVDE.

Đorđe Bajić