U četvrtak, 10. juna u 13 sati u Sali 6 Kombank dvorane, održana je konferencija za medije povodom osnivanja Asocijacije filmskih festivala Srbije – AFIFS. Imajući u vidu značaj, položaj i dosadašnji doprinos unapređenju i razvoju oblasti u kojima deluju, Filmski centar Srbije i predstavnici filmskih festivala u Srbiji izrazili su međusobnu želju i interes da uspostave kontinuiranu i dugoročnu saradnju, na principima uzajamnog uvažavanja.

Na konferenciji za medije potpisan je i Memorandum o saradnji između Filmskog centra Srbije i predstavnika sedam filmskih festivala u SrbijiFestivala evropskog filma Palić, Festivala filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festivala glumačkih ostvarenja – Filmski susreti (Niš), Leskovačkog internacionalni festivala filmske režije, Festivala autorskog filma (Beograd), Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma (Kragujevac) i festivala Slika u pokretu (Novi Sad).

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, povodom osnivanja Asocijacije je rekao: „Festivali su u svakoj zemlji deo kinematografske infrastrukture i zbog toga su značajni Filmskom centru Srbije. Mi smo prepoznali njihove potrebe. FCS je i ranije pomagao ove festivale na različite načine, međutim ove godine smo odlučili da, na njihovu inicijativu, napravimo jednu Asocijaciju koja će ovim festivalima olakšati pristup različitim fondovima kod nas i u inostranstvu. To je i jedan od motiva. Memorandum o saradnji će, sasvim sam siguran, promeniti festivalsku mapu u Srbiji narednih godina. Ovo je jedan od onih dana za koje mislim da će ostati upamćeni, i koji će biti jedna od raskrsnica u našoj kinematografiji.“

Osnovni cilj Memoranduma  je uspostavljanje saradnje radi zajedničkog delovanja na podsticanju i unapređenju javnog prikazivanja u oblasti domaćeg kinematografskog stvaralaštva, decentralizacije kinematografske infrastrukture, promocije domaćih filmskih ostvarenja realizovanih uz podršku Filmskog centra Srbije, zajedničke podrške stručnom i profesionalnom usavršavanju u području kinematografskih delatnosti, međusobne promocije i razmene stručnog znanja, iskustava i dobrih praksi u oblasti festivalskog prikazivanja.

Na konferenciji za medije, uz direktora Filmskog centra Srbije Gordana Matića, govorili su Ognjen Rakčević, producent Asocijacije; Ilija Tatić, izvršni producent Festivala evropskog filma Palić; Saša Milenković, direktor Festivala filmskog scenarija, Vrnjačka Banja; Srđan Savić, direktor Festivala glumačkih ostvarenja, Filmski susreti – Niš; Darko Bajić, umetnički direktor Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije; Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma, Beograd; Verica Nerić, izvršna direktorka Šumadijskog internacionalnnog filmskog festivala debitantskog filma, Kragujevac; i Vladan Obradović, član odbora Srpske asocijacije snimatelja – organizatora festivala Slika u pokretu, Novi Sad.