Od 4. do 14. avgusta 2021. biće održan 74. Filmski festival u Lokarnu. Na ovoj prestižnoj filmskoj fešti, našla su se i dva premijerna filma srpskih autora – igrani film „Nebesa“ Srđana Dragojevića u „Glavnom takmičarskom programu“ i,  van konkurencije, dokumentarni film „Rampart“ Marka Grbe Singa. Uz to, u programu „Leopradi budućnosti“ biće prikazan i švajcarsko-srpski kratki film „Prave vesti“ Luke Popadića. Filmove „Nebesa“, „Rampart“ i „Prave vesti“ podržao je Filmski centar Srbije.

Nebesa, foto: Andrej Bogatinoski

U „Glavnom takmičarskom međunarodnom programu“ („Internazionale Concorso“) biće prokazano 17 filmova iz čitavog sveta koji će se takmičiti za glavnu nagradu festivala – „Zlatnog leoparda“ („Pardo d’oro“) – i druge prestižne nagrade. U ovoj selekciji se nalaze najbolji predstavnici savremene kinematografije, odabrani u skladu sa istorijom i tradicijom Filmskog festivala u Lokarnu. Pored Dragojevićevih „Nebesa“, u „Glavnom takmičarskom programu“ našle su se nove režije Ejbela Ferare („Nule i jedinice“), Aksel Roper („Mala Solanž“), Lorenca Merca („Duša zveri“), Aleksandra Zeldoviča („Medeja“), Pitera Brunera („Lucifer“)…

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i  često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Film „Nebesa“ je, po rediteljevim rečima, „hrišćanska alegorija“. „Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način“, rekao je Dragojević.

U jednosatnom dokumentarnom filmu „Rampart“ Marka Grbe Singa, autor provodi vreme u napuštenom stanu svog detinjstva u Beogradu. Naviru sećanja, idilična i traumatična. Porodična VHS arhiva prikazuje Markov svet tokom 1998. i 1999. godine: porodični skupovi, kućni ljubimci, video igre i trenuci neizvesnosti dočaravaju dečakov život u vrtlogu istorisjkih događaja.

Iz filma Rampart

Takođe, treba istaći da će programu „Leopradi budućnosti“ biti prikazan i švajcarsko-srpski kratki film „Prave vesti“ („Real News“– ranije poznat pod naslovom „Smena“) u režiji Luke Popadića. Ovaj sedamnaestominutni igrani film govori o bombardovanju Srbije tokom 1999. godine.

Iz filma Prave vesti

Filmski festival u Lokarnu se održava svakog avgusta u Švajcarskoj. Osnovan je 1946. godine i jedan je od najdugovečnijih filmskih festivala, a poznat i po tome što je platforma za umetničke filmove. Festival prikazuje filmove u raznim takmičarskim i netakmičarskim sekcijama, uključujući dugometražna igrana i dokumentarna ostvarenja, kratke filmove i retrospektivne programe.

Đ. Bajić