U „Takmičarskom programu – dokumentarni film“ 27. Sarajevskog filmskog festivala, prema izboru selektorke Rade Šešić, biće prikazano 16 filmova: 8 filmova će u Sarajevu imati svetsku, 1 evropsku, 6 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru. „Uvek je veliko pitanje – što čini jedan film dobrim – što ga izdvaja od drugih. Naša selekcija je vrlo ekskluzivna jer imamo samo 11 prikazivačkih temina i statistički gledano, od 156 pregledanih filmova, tek 10 posto može ući u selekciju. Ovogodišnja festivalska filmska žetva je vrlo dobra, imamo puno ozbiljnih filmova, neki su zaista velika dela, rezultat dugoročnih istraživanja i kreativnih filmskih opservacija. Imamo dosta filmske originalnosti i svežine unutar selekcije, novih ideja, novih pogleda na svet oko nas. Nekoliko filmova donosi metafizičku dimenziju sveta koga određeni autor posmatra u vremenu i prostoru…“, kaže selektorka Rada Šešić o ovogodišnjoj selekciji.

Filmovi su u konkurenciji za nagrade: „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film (novčana nagradu u iznosu od 3.000 € obezbeđuje Vlada Švajcarske), Nagrada za ljudska prava (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 € obezbeđuje Kraljevina Nizozemska) i Specijalna nagrada žirija (novčana nagrada u iznosu od 2.500 €). U nastavku vam predstavljamo tri srpska filma i jednu manjinsku koprodukciju koji su selektovani u ovaj takmičarski program.

ŽŽŽ (ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU)
Srbija, 2021, 90 min.
Režija: Janko Baljak

Road movie dokumentarac kroz poluvekovnu filmografiju Želimira Žilnika. Ali i putovanje kroz istoriju Jugoslavije, zemlje koje više nema. Specifičnim stilom dokudrame koji je godinama gradio, Žilnik je snimajući niskobudžetne filmove decenijama uspeo da ostane angažovan i hrabar ali iznad svega slobodan. Pratimo napore njegove ekipe da završe film „Sloboda ili strip“ koji je prije 50 godina cenzura zaplenila a koji je nedavno slučajno pronađen. Priča o neprekidnoj borbi za obespravljene socijalne i manjinske grupe koje su neprekidno glavni junaci Žilnikovih filmova.

 

POTREBA ZA MRŽNJOM
Srbija, 2020, 81 min.
Režija: Filip Čolović

Intimna ispovijest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava. Kroz ovaj i druge slične slučajeve u kojima su na razne načine, bez ikakvog razloga, stradali ljudi, reditelj istražuje korene tog bezrazložnog nasilja. Potreba za mržnjom je dokumentarac o tome kako se stvara i širi mržnja i kako smo, kao društvo, lako pristali na nasilje koje nas okružuje.

PEJZAŽI OTPORA
Srbija, Francuska, Nemačka, 2021, 95 min.
Režija: Marta Popivoda

Film „Pejzaži otpora“ beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu. Dok Sonja priča, putujemo kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti – šume i planine Srbije i blatnjavi teren Aušvica, zabeležene onako kako izgledaju danas – kao i kroz njen mali stan u centru Beogradu, gde Sonja živi s mužem i mačkom.

POMIRENJE / ODPUŠČANJE
Slovenija, Srbija, Crna Gora, Kosovo*, 2021, 82 min.
Režija: Marija Zidar

Osamnaestogodišnja devojka ubijena je u porodičnoj svađi u planinama Albanije. Njen ožalošćeni otac izložen je pritisku lokalnog biskupa i predsednika jedne nevladine organizacije iz glavnog grada ne samo da uhapšenom ubici i njegovoj porodici ponudi hrišćanski oprost već i da se, u skladu s Kanunom, vekovnim plemenskim kodom ponašanja, izmiri s njima.

27. Sarajevo Film Festival biće održan od 13. do 20. avgusta 2021. godine.