Šestog festivalskog dana, 14. septembra 2012. godine, u srpskom takmičarskom programu u Amifiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, prikazan je film Zemlja u režiji Marka Šipke. Ovo dokumentarno ostvarenje prati poslednje žive stanovnike jednog napuštenog planinskog sela u Bosanskoj krajini, koji se vraćaju na svoje ognjište.

Sinopsis: Poslednji živi stanovnici jednog napuštenog planinskog sela u Krajini se vraćaju na svoje ognjište da umru na svojoj zemlji i susretnu duhove svojih predaka koji slobodno lutaju planinom. Dok posećuju ruševine nekadašnjih domova, prisećaju se svog detinjstva i prošlog, izgubljenog vremena. Ta sećanja, ispričana u formi bajke, postaju istorija nikad završenog rata.

Autorsku ekipu čine: reditelj/scenarista/direktor fotografije/montažer Marko Šipka, scanaristkinja Jelena Šipka i kompozitorka Sonja Đurić, dok je za zvuk bio zadužen Boris Šurlan. Ovaj srpsko-bosanski film od 80 minuta su producirali Zoran Galić i Mirjana Galić.

Marko Šipka, reditelj filma Zemlja”, o svom filmu je rekao: „Nisu mi bile bitne istorijske činjenice, iako su na početku filma jasno naznačene, da bi gledaoci mogli da smeste priču u neki vremenski, prostorni i istorijski okvir. Više su me interesovale lične priče junaka, i priče koje sam ja slušao kao klinac boraveći u tom selu u Krajini. Bilo mi je interesantno kako su ljudi sva ta stradanja i patnje, koji su se dešavali tokom vremena, uglavnom pretvarali u neke romantične priče, bajke, iako to one naravno nisu.“

Sedmog festivalskog dana, u sredu 15. septembra u 20 časova u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, u srpskom takmičarskom programu biće prikazan film Telenovela sivo u koloru Filipa Martinovića, u kome je autor ujedno i protagonista.U potrazi za odgovorima, zajedno sa Ašom, Etiopljankom čija je prošlost još komplikovanija od njegove, Filip Martinović kreće u filmsku i životnu potragu za odgovorima na osnovno pitanje identiteta. Pre ovog filma biće prikazano i kratkometražno ostvarenje “Posedim i poćutim ni o čemu” reditelja Nikole Stojanovića. Oba autora učestvovaće u razgovoru o svojim filmovima.

Đ. Bajić