Srpski art-horor film „Vampir“ reditelja, scenariste i glumca Branka Tomovića imaće danas, 13. oktobra 2021. godine, svetsku premijeru na Siđesu – Međunarodnom festivalu fantastičkog filma u Kataloniji, dok je repriza sledećeg dana. Branko Tomović, srpski glumac rođen u Nemačkoj, filmom „Vampir“ debituje kao reditelj i scenarista. Tomović je diplomirao glumu na prestižnom „Li Strazberg Institutu za pozorište i film“ u Njujorku.

Sinopsis „Vampira“ otkriva sledeće… Nakon što je prisustvovao zločinu u Londonu, Arnaut (glumi ga Branko Tomović) želi da se skloni na neko vreme i dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju. Počinje da ima košmare na koje utiče baba Draga (Eva Ras) koja ga vodi na mračnu stranu i sumnja da naizgled prijateljski nastrojeni seljani zapravo žele da mu naude. Pored Tomovića i Eve Ras, u filmu glume Gorica Regodić i Joakim Tasić. Tasić igra sveštenika, koji se u čudnom i pod velom tajni obavijenom selu jedini nalazi na strani dobra, dok je Gorica Regodić tumači lik Vesne, otresite meštanku udaljenog mesta u Srbiji.

O tome što će njegov „Vampir“ premijeru imati baš u Kataloniji, Tomović je za sajt FCS-a rekao: „Velika mi je čast biti izabran na Siđes (SITGES – International Fantastic Film Festival of Catalonia), filmski festival koji zovu Kan za horor filmove. Siđes prikazuje najbolje žanrovske filmove iz celog sveta, pa je sjajon što Vampir baš tu imati svetsku premijeru. Nažalost, nisam mogao da odem na festival jer u to vreme snimam u Londonu. Pokušali su da mi premeste dane, ali to nije bilo moguće. Odmah nakon Siđesa imaćemo italijansku premijeru na Festivalu naučnofantastičnog filma u Trstu (Trieste Science+Fiction Festival), zatim sledi prikazivanje u Raveni (Ravenna Nightmare Festival), pa britanska premijera na Rejndesnu (Raindance Film Festival) u Londonu. I to je samo početak!“

„Vampir“ u naše bioskope stiže 21. oktobra 2021. godine. Film je nastao u srpsko-britansko-nemačkoj koprodukciji, a u Srbiji ga distribuira MCF – MegaCom Film.

Đorđe Bajić